A șasea ediție a Festivalului Sarayliei, organizată pe faleza lacului Techighiol, a evidențiat pentru locuitori și turiști renumitul desert tradițional turcesc din Dobrogea.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 171

Sursa foto:

0:00

Festivalul Sarayliei 2023: O Sărbătoare a Culturii Turce din Dobrogea

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Sarayliei s-a desfășurat între 16 și 18 august pe faleza lacului Techirghiol, aducând în prim-plan saraylia, un desert tradițional turcesc, și bogăția folclorului comunității turce din zonă. Acest eveniment a fost organizat de Uniunea Democrată Turcă din România, în colaborare cu Primăria Techirghiol, având ca scop promovarea valorilor identitare ale comunității turce din Dobrogea și a spiritului multicultural al orașului.

Deschiderea Festivalului

Festivalul a debutat vineri, 16 august, în prezența președintelui Uniunii, ing. Fedbi Osman, și a primarului orașului Techirghiol, Iulian Soceanu. La ceremonia de deschidere au fost prezenți și subprefectul județului Constanța, Șenol Ali, viceprimarul Florin Zisu, președinta comisiei de cultură a UDTR, prof. Serin Türkoğlu, precum și inițiatoarea proiectului, Seriha Menseit. Președintele UDTR a subliniat că festivalul face parte dintr-o serie de evenimente menite să evidențieze cultura etnicilor turci și armonia interetnică caracteristică Dobrogei.

Prepararea Sarayliei și alte Delicii

În premieră, participanții au avut ocazia să observe procesul de preparare a sarayliei, demonstrat de Seriha Menseit și de doi patiseri din Turcia. Ömer Koyunçu, un cunoscut patiser din Yalova, a realizat baclava cu lapte, un desert reprezentativ pentru regiunea sa. Sute de porții de saraylie și baclavale au fost distribuite participanților de către reprezentanții UDTR-Sucursala Techirghiol. De asemenea, a avut loc o slujbă religioasă în memoria celor decedați, urmată de servirea a două deserturi tradiționale, plăcinte „poale în brâu” și „așure”.

Program Artistic și Diplome de Participare

Programul artistic al festivalului a cuprins ansamblurile folclorice „Fidanlar” și „Filizler”, precum și corul „Mehtap”, toate aparținând Uniunii Democrate Turce din România. Participanții au aplaudat cu entuziasm prestațiile grupurilor, iar formația Uğur&Burak din Yalova a adus un plus de savoare cu un spectacol de muzică ușoară turcească.

În ultima zi a festivalului, președintele UDTR, ing. Fedbi Osman, a înmânat diplome tuturor participanților, inclusiv o diplomă specială pentru originalitate copiilor de la Complexul de servicii comunitare-Centrul de reabilitare Sparta Rotterdam din Techirghiol, care au realizat lucrări de pictură pe apă, cunoscută sub denumirea de ebru. De asemenea, dl. Özer Koyunçu, președinte „Yafem” din Yalova, a oferit plachete omagiale organizatorilor. Evenimentul a fost coordonat de Seriha Menseit din partea UDTR.

Distribuie acest articol