Ziua Europeană a Justiției Civile
Începând din 2003, Consiliul Europei și Uniunea Europeană au stabilit ziua de 25 octombrie ca „Ziua Europeană a Justiției”, având ca scop principal sensibilizarea opiniei publice cu privire la funcționarea sistemului judiciar și promovarea unui spațiu judiciar comun în Europa.
Această zi este dedicată tuturor cetățenilor, inclusiv celor care activează în domeniul justiției, reamintind anual importanța justiției ca serviciu destinat cetățenilor, care le permite să își rezolve disputele private și să își apere drepturile.
Evenimente organizate de Curtea de Apel Constanța
Cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile, Curtea de Apel Constanța va organiza pe 25 octombrie 2024 o serie de activități de tip „uși deschise” la sediul Palatului de Justiție din Constanța, situat pe strada Traian, nr. 35 C. La eveniment sunt invitați să participe studenți, însoțiți de cadre didactice de la universitățile din Constanța, cum ar fi „Ovidius”, „Spiru Haret” și „Andrei Șaguna”.
Programul va include o prezentare PowerPoint care va oferi informații despre sediile instanțelor, structura sistemului judiciar, activitatea instanțelor și modalitățile de acces în profesia de judecător. Judecătoarele Alina-Gabriela Jurubiță, președintele Curții de Apel Constanța, și Mihaela-Cristina Mocanu, vicepreședintele instanței, vor răspunde întrebărilor tinerilor privind etapele soluționării cauzelor și organizarea instanțelor.
Vizitatorii vor primi, în limita stocului disponibil, ghiduri de orientare juridică realizate de Consiliul Superior al Magistraturii, care conțin informații despre: Ziua Europeană a Justiției, admiterea în magistratură, structura sistemului judiciar din România și organigrama Consiliului Superior al Magistraturii.
De asemenea, între octombrie și decembrie 2024, Curtea de Apel Constanța va desfășura un concurs de eseuri cu tema „Justiție și drepturi fundamentale în viața de zi cu zi”, destinat elevilor de liceu din oraș. Detaliile concursului, inclusiv anunțul și regulamentul de organizare, vor fi publicate pe pagina de internet a instanței pe 25 octombrie 2024.
Elevii participanți vor avea ocazia să abordeze subiecte juridice relevante, precum drepturile și obligațiile în viața de zi cu zi, semnificația legii, drepturile copilului, aspecte legate de justiție și educația juridică, riscurile internetului, protecția vieții private online și responsabilitatea în mediul digital. Termenul limită pentru depunerea lucrărilor este 22 noiembrie 2024, iar rezultatele vor fi anunțate pe 10 decembrie 2024.