Operațiune de amploare a poliției în București și județe în cazul evaziunii fiscale
Azi, 26 septembrie 2024, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au desfășurat o acțiune majoră, punând în aplicare 11 mandate de percheziție domiciliară în București, precum și în județele Ilfov și Giurgiu. De asemenea, au fost emise 20 de mandate de aducere în București și în județele Ilfov, Giurgiu, Constanța, Prahova și Brașov. Acțiunea vizează un dosar penal legat de evaziune fiscală în formă continuată, implicând 147 de acte materiale.
Infracțiuni săvârșite de administratori de societate
În perioada 2018 – 2020, patru bărbați, cu vârste între 34 și 48 de ani, au acționat ca administratori ai unei societăți comerciale și, în mod repetat, ar fi omis să înregistreze în documentele contabile 147 de tranzacții de vânzare a autoturismelor second-hand, provenite din achiziții intracomunitare. Veniturile generate de aceste vânzări depășesc suma de 8.240.000 de lei, conform informațiilor furnizate de autorități.
Prejudiciul estimat pentru bugetul de stat
Investigațiile au relevat că prejudiciul total adus bugetului de stat se ridică la peste 1.350.800 de lei. În cadrul acțiunii de astăzi, au fost realizate percheziții care au dus la identificarea și confiscarea unor bunuri relevante pentru caz.
Audieri și continuarea cercetărilor
Persoanele suspectate au fost localizate și urmează a fi conduse la audieri pentru a se dispune măsurile legale necesare. Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice continuă cercetările sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în legătură cu infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată.
Sprijinul altor structuri de poliție
Acțiunea a beneficiat de suportul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Poliției Capitalei, precum și al Inspectoratelor de Poliție Județene Constanța, Brașov și Prahova.
Clarificări legale
Este important de menționat că perchezițiile domiciliare sunt parte integrantă a procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop strângerea probelor necesare soluționării cazurilor. Aceste acțiuni nu afectează, în niciun caz, principiul prezumției de nevinovăție.