Actrița din Constanța, maestră în arta manipulării păpușilor

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 144

Sursa foto:

0:00

Aniversarea Anetei Forna Christu

Azi, 13 septembrie 2024, Aneta Forna Christu își celebrează cea de-a 85-a aniversare. Născută în 1939, în familia lui Simion și Voica, Aneta a crescut în localitatea natală, unde a finalizat cursurile liceului cu numărul 3.

Cariera în Teatrul de Păpuși

Aneta Forna Christu este o personalitate de marcă în domeniul teatrului de păpuși, debutând pe scenă la 18 ani, în 1957. A fost angajată la Teatrul de Păpuși Constanța, actualmente cunoscut ca Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” Constanța. Activitatea sa pe scenă s-a întins până în 2009, timp în care a acumulat un portofoliu impresionant de roluri.

Roluri Remarcabile

Printre cele mai notabile roluri se numără: Carabas din „Motanul încălțat” de I. Brausevici, Albă ca Zăpada din „Albă ca Zăpada” de M. Manoilescu, Micul Prinț din „Micul Prinț” de L. Gîtză, Șoricelul din „Șoricelul și Păpușa” de Al. Popovici, Copilul din „Copilul din stele” de Victoria Gavrilescu, Prințesa din „Povestea porcului” și multe altele, inclusiv roluri în producții inspirate din operele lui Ion Creangă și frații Grimm.

Regia și Contribuții

Pe lângă cariera de actriță, Aneta a îmbrățișat și rolul de regizor, punând în scenă spectacole precum „Rică iepurică”, „Albinuța Maia”, „Harap Alb”, „Magia Circului” și „Vacanțe cu peripeții”. Aceste contribuții au demonstrat versatilitatea și talentul său artistic.

Premii și Recunoaștere

Cariera sa a fost răsplătită cu numeroase premii, atât pe plan național, cât și internațional. În 1970, a obținut un premiu special pentru cea mai bună interpretare la Festivalul Internațional de Teatru de la Zagreb, Croația, pentru rolul Șoricelului. De asemenea, a fost distinsă cu diploma de interpretare la Festivalul de Teatru Piatra Neamț în 1971 și a câștigat premiul I și medalia de aur la Festivalul „Delfinul de aur” în 1984.

Printre alte premii se numără premiul pentru interpretare în rolul Pedrolino la Festivalul „Ion Creangă” în 1985, precum și recunoașterea acordată de UNIMA România pentru excelența în animație, în 2001. Ultimul său premiu special a fost primit la Gala Premiilor UNITER în 2011, consolidându-i astfel statutul de legendă a teatrului de păpuși din România.

Premii și Onoruri pentru Aneta Forna Christu

În 2018, cu ocazia evenimentului intitulat „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, artista Aneta Forna Christu a fost recompensată cu medalia „Jean Ionescu” și placheta #RespectTeatru. Această recunoaștere subliniază contribuția sa semnificativă la dezvoltarea teatrului în Constanța.

Lansarea unui volum dedicat artistei

În ianuarie 2020, Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” din Constanța a găzduit lansarea volumului intitulat „Aneta Forna Christu – Păpușarul cu suflet de copil”, coordonat de teatrologul Anaid Tavitian. Această lucrare omagiază cariera și impactul artistei în domeniul teatrului de păpuși.

Un Ambasador al Teatrului Românesc de Animație

Aneta (Nuți) Forna Christu este recunoscută ca un ambasador al teatrului românesc de animație, având o influență considerabilă asupra acestui gen artistic în România. Celebrarea a 60 de ani de teatru de păpuși la Constanța evidențiază realizările sale remarcabile și dedicarea față de acest domeniu artistic.

Distribuie acest articol