Incident la Stația de Pompare și Tratare Palas Constanța
În seara zilei de 23 ianuarie 2025, Stația de Pompare și Tratare Palas din Constanța a înregistrat mai multe căderi de tensiune electrică, ceea ce a dus la oprirea pompelor. Până la soluționarea problemei de către furnizorul de energie, consumatorii din zonele deservite de această stație beneficiază de apă potabilă cu presiune redusă.
Abonații afectați includ locuitorii din zonele: Brătianu, Palas, Baba Novac, Faleză Sud, CET, Viile Noi, Medeea, Km 4, Km 4-5, Km 5, Poarta 6, Abator, Gară, Kaufland, Oborului, Casa de Cultură, Balada, I.L. Caragiale, Str. Garofiței, Dezrobirii, Compozitori, Coiciu, Inel I, Inel II, bd. 1 Mai, Depozite – Halta Traian, Str. Interioară și Zona Industrială. De asemenea, în localitățile Năvodari, inclusiv Zona Industrială, Corbu, Lumina și Ovidiu se furnizează apă cu presiune scăzută.
În funcție de structura rețelei și de consumul de apă, în special la etajele superioare ale imobilelor, este posibil ca unele zone să se confrunte cu lipsa apei la robinete.
Având în vedere dimensiunea zonei deservite, precum și lungimea și diametrul rețelei, este necesară o perioadă de cel puțin 3 ore pentru ca sistemul să revină la presiunea normală, astfel încât toți abonații să aibă acces la apă în condiții optime. RAJA își cere scuze pentru neplăcerile cauzate și asigură toți consumatorii afectați că echipele vor depune toate eforturile pentru a restabili furnizarea apei la parametrii normali imediat ce echipele furnizorului de energie vor reuși să reactiveze alimentarea cu electricitate a stației.
Actualizare privind situația
La ora 21:10, echipele furnizorului de energie au reușit să restabilească tensiunea la Stația de Tratare și Pompare Palas. Imediat, au fost inițiate manevrele necesare pentru repunerea instalațiilor în funcțiune și reluarea pompei către zonele afectate.
Cu toate acestea, având în vedere lungimea și diametrul rețelei, precum și numărul mare de consumatori deserviți, este estimată o durată de aproximativ 3 ore pentru ca sistemul să ajungă la presiunea normală, astfel încât toți abonații să beneficieze de apă în parametrii optimi.