Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) lansează platforma interactivă și colaborativă SIMRU.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Dezvoltarea platformei SIMRU pentru eficientizarea managementului resurselor umane

Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a anunțat inițierea dezvoltării platformei interactive și colaborative SIMRU, un proiect digital deosebit, destinat să îmbunătățească standardizarea și eficiența în gestionarea resurselor umane din administrația publică centrală. Aceasta inițiativă face parte dintr-un demers mai larg de transformare digitală, susținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Detalii despre proiectul SIMRU

Conform Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), platforma SIMRU are o valoare totală de 8.000.000 de euro și este finanțată de Uniunea Europeană prin instrumentul #NextGenerationEU. Implementarea acestui proiect se desfășoară în perioada iulie 2022 – decembrie 2025 și urmărește să contribuie la realizarea Jalonului 177, ce prevede instituirea și operarea platformelor interactive și colaborative pentru managementul resurselor umane în administrația publică centrală, parte a Investiției 10 – Transformarea digitală în managementul funcției publice.

Obiectivele investiției

Scopul principal al investiției este de a îmbunătăți funcția publică prin reducerea birocrației și creșterea calității serviciilor publice, asigurând o pregătire corespunzătoare a personalului. Această inițiativă va contribui semnificativ la implementarea reformelor din cadrul Componentei 14 – Buna guvernanță.

Funcționalitățile platformei SIMRU

Inspirată de sistemul de management al resurselor umane al Comisiei Europene, platforma SIMRU va standardiza și automatiza procesele de gestionare a resurselor umane, încurajând astfel dezvoltarea unei culturi organizaționale capabile să atragă și să păstreze experți de înaltă calitate. Aceasta va facilita implicarea și conectarea echipelor instituționale la misiunea serviciului public.

Colaborarea cu instituțiile centrale

ANFP va colabora cu instituțiile din administrația centrală pentru a identifica, într-un mod colaborativ, arhitectura platformei care să răspundă optim nevoilor acestora. Astfel, se vor organiza întâlniri pentru a discuta aspectele relevante ale dezvoltării platformei.

Beneficiile implementării SIMRU

Printre beneficiile esențiale ale operaționalizării platformei SIMRU se numără:

  • Servicii integrate de management al resurselor umane;
  • Platformă unificată pentru gestionarea documentelor și datelor despre angajați;
  • Funcționalități de tip self-service, inclusiv accesul la dosarul profesional digital;
  • Funcționalități de auto-gestionare, permițând angajaților actualizarea datelor personale;
  • Funcții de raportare și analiză, facilitând formularea de politici publice bazate pe date;
  • Posibilitatea extinderii cu un modul pentru servicii financiare integrate, gestionând prezența și salariile.

Declarația președintelui ANFP

Vasile-Felix Cozma, președintele ANFP, a subliniat importanța platformei SIMRU, afirmând că aceasta reprezintă un pas crucial în modernizarea managementului resurselor umane din administrația publică. Prin automatizarea și standardizarea proceselor, se urmărește creșterea eficienței, reducerea birocrației și îmbunătățirea calității serviciilor publice. SIMRU va deservi, în prima etapă, aproximativ 65.000 de angajați din administrația centrală, asigurând un registru precis al personalului și furnizând informații actualizate pentru fundamentarea deciziilor bazate pe date.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *