Investiții imobiliare în Medgidia
Akarcali Talat Sahin, un antreprenor turc care a realizat cea mai mare fabrică de amidon din sud-estul Europei în Medgidia, își continuă planurile de dezvoltare a zonei din jurul acesteia. După obținerea acordului de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, investitorul a depus un memoriu de prezentare pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) necesar implementării proiectului.
Proiectul de dezvoltare urbană
Prin intermediul Onsa Europe SRL, Sahin intenționează să transforme zona din apropierea fabricii de amidon, situată pe strada Progresului nr. FN, lot 1, în unul cu funcțiuni mixte. Investiția este motivată de creșterea numărului de cereri pentru locuințe, având în vedere că populația din Medgidia a crescut constant în ultimii ani. Aceasta a dus la o cerere mai mare de locuințe decât cele estimate a fi construite în cadrul acestui proiect, ceea ce sugerează o ocupare rapidă a noilor apartamente prevăzute.
Detalii despre PUZ
Planul Urbanistic Zonal propus prevede construirea a trei clădiri cu patru etaje, dedicată locuirii colective, dar și activităților comerciale și serviciilor. De asemenea, se va asigura integrarea de servicii complementare, cum ar fi alimentația publică și dotările de interes public, inclusiv accese pietonale și carosabile, parcaje, garaje și spații verzi amenajate.
Revitalizarea zonei
Zona a fost neglijată în ultimii ani, cu terenuri neutilizate și neîngrijite. Astfel, pentru a revitaliza și dezvolta această arie, se propune diversificarea funcțiunilor, integrând propunerea de PUZ în reglementări care să permită noi dezvoltări legate de locuire și comerț.
Detalii tehnice ale terenului
Conform Certificatului de urbanism, terenul destinat PUZ-ului este intravilan, cu o suprafață de 5.562 mp, identificat prin număr cadastral și Carte funciară. Accesul se face din strada Progresului, care delimitează lotul pe latura sudică. În prezent, nu există amenajări de drumuri sau alei, dar se preconizează crearea acestora pentru a facilita deplasarea, inclusiv racorduri la infrastructura stradală existentă.
Planuri de construcție
Proiectul preconizează construirea a trei clădiri cu regimul de înălțime P+4, destinate locuințelor colective, cu spații comerciale la parter. Având în vedere amplasarea terenului, care se află într-o zonă predominant rezidențială, investitorul își propune să diversifice funcțiunile existente, adăugând activități comerciale și servicii, precum și dotări necesare pentru comunitate.
Prin acest PUZ, se vor stabili reglementări noi pentru utilizarea terenului, coeficienți urbanistici, și regimuri de retragere și aliniere, contribuind astfel la dezvoltarea unei zone moderne și funcționale în Medgidia.
Investitorul intenționează să extindă fabrica de amidon
Akarcali Talat Sahin, administrator al companiei Omnia Europe SA, a dezvoltat cea mai mare fabrică de amidon din sud-estul Europei. În 2023, acesta a depus documentele necesare pentru extinderea unității de producție. Proiectul propus include creșterea capacității de producție, depozitare și administrativă, precum și desființarea unor clădiri existente, inclusiv sediul administrativ, birourile și cantina, toate acestea fiind situate pe strada Progresului nr. 16 din municipiul Medgidia.
Akarcali Talat Sahin plănuiește o fabrică de paleți
În 2022, Omnia Palet, o altă companie aflată sub conducerea lui Akarcali Talat Sahin, a anunțat intenția de a construi o nouă fabrică de paleți, situată în apropierea fabricii de amidon. Această investiție este estimată la 2 milioane de euro și va crea aproximativ 50 de locuri de muncă. Noua fabrică va fi amplasată pe strada Progresului nr. 20 din Medgidia, pe un teren cu o suprafață de 4.300 mp.
Informații despre companie
Onsa Europe SRL a fost înființată pe 1 martie 2021, având sediul pe strada Independenței nr. 87A din Medgidia. Administratorul companiei este Akarcali Talat Sahin, cetățean turc, iar asociatul unic este firma Onsa Yatirim Elektronik As. De la înființare până în 2024, societatea nu a desfășurat activitate. În 2023, Onsa Europe SRL a raportat un profit de 125.008 lei și datorii de 345 lei, fără angajați.