Amenzi de aproximativ 230.000 de lei impuse de inspectorii ITM în luna noiembrie 2024.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Activitățile Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța în Noiembrie 2024

În perioada 1-30 noiembrie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a continuat să desfășoare activități de verificare și control conform Programului Cadru de acțiuni pentru anul 2024, aprobat de Inspecția Muncii. În această lună, echipele de inspectori au realizat un total de 270 de controale, rezultând în aplicarea a 54 de sancțiuni contravenționale pentru 42 de angajatori.

Dintre acestea, 35 au fost sancțiuni contravenționale cu amendă, totalizând 147.800 lei, iar 19 au fost avertismente conform O.G. 2/2001. Inspectorii au identificat 3 angajatori care utilizau muncă nedeclarată, depistând 4 persoane angajate fără forme legale, ceea ce a dus la aplicarea unor amenzi de 80.000 lei. În cazul a două societăți, a fost sesizat Parchetul de pe Lângă Judecătoria Constanța pentru a verifica dacă sunt întrunite condițiile legale referitoare la infracțiunea prevăzută de art. 264 alin. (2) din Legea 53/2003 (Codul Muncii), legată de refuzul angajatorului de a furniza documentele necesare controlului.

Neconformități Identificate

Inspectoratul a constatat o serie de neconformități, printre care: lipsa contractelor individuale de muncă în formă scrisă, neînregistrarea acestora în registrul general de evidență a salariaților înainte de începerea activității, întârzierea cu mai mult de 30 de zile a plății drepturilor salariale și neînregistrarea orelor lucrate de către angajați. Au fost dispuse 149 de măsuri obligatorii de remediere a deficiențelor, cu termene precise pentru implementare.

Activități în Domeniul Securității și Sănătății în Muncă

În luna noiembrie, în domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 157 de controale, din care s-au constatat 31 de neconformități. Inspectorii au impus măsuri obligatorii de remedire, cu termene limită. De asemenea, au fost aplicate 31 de sancțiuni contravenționale, dintre care 11 au fost avertismente și 20 au fost amenzi, totalizând 82.000 lei.

Cele mai frecvente deficiențe constatate au fost legate de instruirea insuficientă a angajaților în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și neacordarea echipamentului individual de protecție corespunzător, în funcție de riscurile specifice fiecărui domeniu de activitate.

Sesizări și Petiții

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 130 de sesizări din partea cetățenilor referitoare la neplata drepturilor salariale, netransmiterea contractelor individuale de muncă în REVISAL, refuzul eliberării documentelor solicitate de salariat, neplata orelor suplimentare, sporurilor, precum și nerespectarea normelor de muncă și a condițiilor de lucru.

Conform O.U.G. 27/2002, aceste petiții au fost repartizate inspectorilor de muncă, care vor efectua verificările necesare și vor formula răspunsuri în termenul legal de maximum 30 de zile.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *