Amintiri. Paul Costaș, portarul, și golurile încasate de la tânărul Hagi în timpul antrenamentelor. „Era foarte serios, la fel ca acum“

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 15

0:00 Paul Costaș, o legendă a fotbalului constănțean Paul Costaș a fost portarul principal al echipei FC Constanța în meciul SC Bacău – FC Constanța, terminat cu 3-0, din sezonul 1982/1983, marcând debutul lui Gheorghe Hagi în Divizia A. Între anii 1980 și 1984, Costaș a făcut parte din lotul echipei Farul Constanța. Recent, el […]

0:00

Paul Costaș, o legendă a fotbalului constănțean

Paul Costaș a fost portarul principal al echipei FC Constanța în meciul SC Bacău – FC Constanța, terminat cu 3-0, din sezonul 1982/1983, marcând debutul lui Gheorghe Hagi în Divizia A.

Între anii 1980 și 1984, Costaș a făcut parte din lotul echipei Farul Constanța. Recent, el a dat lovitura de start a meciului cu Politehnica Iași, încheiat cu 2-0 pentru „marinari“, în etapa a 4-a din SuperLigă.

Un debut promițător

Acum, la 71 de ani, Paul Costaș a început cariera în fotbalul românesc la Politehnica Iași, la vârsta de 17 ani, în 1970. La Farul, el a evoluat în peste 120 de meciuri. Cu ocazia întoarcerii la Constanța pentru confruntarea Farul – Poli Iași, Costaș a rememorat momentele speciale trăite în tricoul echipei, într-un interviu acordat Farul TV.

„Întregul oraș m-a primit cu brațele deschise“

„Am revenit la Constanța cu multă emoție, pe un drum pe care l-am parcurs acum 44 de ani. Și atunci, și acum, am venit cu speranță. Parcă maşina știa calea, care a rămas neschimbată. Îmi aduc aminte de vara anului 1980, când se desfășura o selecție continuă la Farul, un club extrem de iubit în Dobrogea. Atunci l-am cunoscut pe nea Lache Hașoti, care mi-a lăsat o impresie deosebită. Era un jucător și un antrenor remarcabil. Jucători din diferite colțuri se adunau pentru a revitaliza fotbalul constănțean. Farul a fost mereu o echipă de top, însă în 1980 trecea printr-o perioadă dificilă. Mi-am promis să fac tot ce îmi stă în putință pentru a ajuta echipa să revină pe prima scenă a fotbalului românesc, pentru că acolo era locul Farului, pentru acei oameni minunați, constănțenii, mari iubitori de sport“, a declarat Paul Costaș la Farul TV.

„Petcu, un mare jucător, un artist al balonului“

Sezonul de debut la Farul a fost unul de succes pentru Paul Costaș, echipa reușind promovarea în prima divizie la finalul sezonului 1980/1981.

„Promovarea nu a fost doar meritul meu, ci al întregii echipe. S-a format un grup fantastic. Sunt și acum prieten cu mulți dintre colegii din acea perioadă. Îmi amintesc perfect echipa: Caramalău, Antonescu, Nistor, regretatul Borali, Mihai Turcu, Mustafa, Gache și Drogeanu, care erau esențiali în tactica lui nea Lache Hașoti. La mijloc, Petcu, un mare jucător, un artist al mingii, care a contribuit semnificativ la evoluția lui Lăcătuș la Steaua. În atac, aveam cuplul de excepție Peniu și Buduru, și să nu-l uit nici pe Ion Moldovan. Îi țin minte pe toți, erau prieteni buni, iar atmosfera era fantastică“, a adăugat Costaș.

Paul Costaș: Atmosfera din vestiar și amintirile din fotbal

Paul Costaș, fostul portar al echipei Farul, își amintește cu nostalgie de perioada în care a activat în fotbalul românesc, subliniind importanța unității de grup și a atmosferei din vestiar. El remarcă contribuția lui Emanoil Hașoți și Petre Comăniță la crearea unui mediu propice pentru jucători. „Am găsit aici un paradis al fotbalului, pur și simplu, în Dobrogea și în țara noastră“, a declarat Costaș.

„Am jucat mult și pentru spectatori“

Fostul portar își amintește că a avut întotdeauna dorința de a evolua spectaculos, având în vedere publicul. „Eu am fost un portar care am jucat mult și pentru spectatori. Îmi plăcea să mai fac un plonjon spectaculos, calitățile îmi permiteau acest lucru. Știam că cei din tribună merită totul. Ei sunt, de fapt, cei pentru care intram în teren și pentru care jucam. Stadionul era arhiplin în Divizia B. Când veneam cu autocarul din cantonamentul de la Eforie Nord, aveam acolo o vilă pe malul mării, iar când coboram drumul din spatele tribunei, aceasta începea să tremure. Era alături de Farul, care juca de trei ani în Divizia B“, a adăugat Costaș.

Primă specială pentru promovare

În perioada respectivă, Farul beneficia de condiții deosebite, iar jucătorii au fost recompensați cu o primă specială pentru promovare. „Față de acum, când se câștigă atât, a noastră a fost nesemnificativă, mai mult am jucat cu sufletul. Totuși, Constanța a făcut eforturi financiare considerabile la acea vreme. Am avut cele mai bune condiții în Divizia B, comparabile cu cele de la Steaua și Dinamo, echipele cele mai bine cotate din Divizia A, care beneficiau de toate avantajele“, a explicat el.

„Constanța fremăta pentru sport“

Costaș a fost foarte aproape de a se stabili definitiv la Constanța, dar un eveniment tragic din viața sa l-a determinat să se întoarcă la Iași. „După meciuri, ieșeam și cu familiile. Eu, în schimb, am făcut adesea naveta către Iași, acolo era soția mea. Deși venea și la Constanța, acolo aveam domiciliul stabil. Am fost aproape să ne mutăm la Constanța, primisem repartiție pentru un apartament, eu, Peniu și Buduru în același bloc. Însă moartea tatălui meu m-a făcut să mă întorc la Iași, deși eram hotărât să rămân la Constanța, unde atmosfera era extraordinară. Nu era iubit doar fotbalul, ci și rugby-ul, voleiul feminin, boxul și handbalul. Constanța fremăta pentru sport și își dorea să aibă sport la cel mai înalt nivel“, a subliniat el.

Debutul lui Gheorghe Hagi în Divizia A

Costaș a fost martor la debutul în Divizia A al lui Gheorghe Hagi în sezonul 1982/1983, având rolul de portar titular în meciul SC Bacău – FC Constanța 3-0, prima partidă a lui Hagi în prima ligă. „Sunt mândru că spun că am fost cu el în echipă, pentru că a fost un jucător colosal, un simbol al fotbalului românesc și nu numai, având în vedere echipele la care a jucat“, a concluzionat Costaș.

Amintiri din vremea antrenamentelor cu Ioji Bukkossi

Paul Costaș își amintește cu nostalgie de antrenamentele pe care le-a desfășurat alături de regretatul Ioji Bukkossi, un fotbalist de excepție. În acea perioadă, nu existau antrenori specializați pentru portari, iar Bukkossi reușea să transforme mingea într-o armă redutabilă, lovindu-o cu o precizie rar întâlnită. El era cunoscut pentru abilitatea sa de a pregăti cei mai buni jucători, inclusiv pe Gică Hagi, care nu lipsea niciodată de la antrenamentele specifice.

„La antrenamente, de obicei, nu primeam goluri de la distanță, indiferent dacă trăgeau Buduru, Petcu sau Gache. Totuși, la acel tânăr junior, primele două șuturi s-au transformat în goluri! M-am făcut că nu înțeleg ce s-a întâmplat, dar ulterior am realizat că mingea avea o traiectorie aparte, lovită într-un mod special. Gică Hagi era extrem de serios, exact cum este și acum. Se pregătea cu atenție pentru fiecare detaliu și nu lipsea de la niciun antrenament”, povestește Costaș.

Amintiri din cantonamente

Pe lângă amintirile legate de antrenamente, Paul Costaș rememorează și momentele de relaxare din cantonamente. „Băieții mai jucau rummy, dar eu preferam whist-ul, alături de Peniu, Buduru sau Ion Moldovan. Trăiam mult timp în cantonamentele de iarnă și vară, înainte de meciuri. Aveam un șofer de autocar, Jean Podaru, un adevărat susținător al echipei, care nu ezita să ne permită să conducem autocarul pe drumurile din Mamaia, pentru a ne familiariza cu o mașină atât de mare. Desigur, nu exageram, deoarece aveam permise de conducere, chiar dacă nu erau pentru autocar. Era o plăcere pentru noi”, râde Paul Costaș.

Legislație și informare

Conform Legii 190 din 2018, activitatea jurnalistică beneficiază de anumite exonerări de la prevederile Regulamentului GDPR, cu condiția menținerii unui echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor personale.

Informațiile prezentate în acest articol sunt de interes public și au fost obținute din surse publice deschise.

Distribuie acest articol