Andreea Cosma, Notar Acuzat în Dosarul Nordis, Își Apără Activitatea
Notarul Andreea Cosma, implicată în dosarul legat de compania Nordis, a declarat luni seara că a semnat 59 din cele peste 2.000 de promisiuni de vânzare. Fosta deputată a subliniat că nu a avut rol în revânzarea apartamentelor și că acuzațiile care i se aduc sunt rezultatul unei neînțelegeri legate de procesul de compartimentare.
„Acuzația constă în faptul că am autentificat un act de apartamentare pentru blocul numărul 3. Actul de apartamentare pentru blocul 1 a fost realizat de un alt notar din Constanța, iar pentru blocul 2 de Ioana Băsescu. În ceea ce privește promisiunile de vânzare, am pus la dispoziția autorităților un tabel cu toate promisiunile de vânzare încheiate de mine, în număr de 59, dintr-un total de 2.000. De asemenea, am prezentat un tabel cu aproximativ 200 de contracte de vânzare. Le-am explicat că, în cadrul biroului meu, nu s-a dublat nicio promisiune și că vânzarea este atribuită unei singure persoane. Așadar, acuzația se leagă de actul de apartamentare”, a declarat Andreea Cosma.
Cosma a explicat că actul de apartamentare reprezintă o procedură de divizare a unei construcții în apartamente, fără a modifica regimul juridic al clădirii sau proprietarul acesteia. „Un proiectant autorizat împarte blocul în unități, alocă cotele de teren și apartament, obține viza de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), emite un referat de admitere și îl prezintă notarului. Notarul solicită consimțământul proprietarului, în acest caz societatea Nordis, pentru a efectua măsurătorile cadastrale, adică împărțirea în etaje și apartamente”, a mai adăugat Cosma.
Conform celor afirmate de notar, procesul de apartamentare începe de la oficiul de cadastru. Cosma a subliniat că notarul nu poate implementa actul de apartamentare fără referatul de admitere și viza de la OCPI. „Mie mi se pune la dispoziție un act de autoritate publică, pe care noi, notarii, îl semnăm. Eu obțin doar consimțământul proprietarului cu privire la măsurători. Odată ce se finalizează apartamentarea, procesul devine transparent, comisiunile de vânzare încetează, iar actele de vânzare pot fi realizate către cei care trebuie să le obțină în proprietate”, a explicat Andreea Cosma.
În acest context, patronii Nordis, Vladimir Ciorbă și Emanuel Poștoacă, au fost reținuți de procurorii DIICOT pentru o perioadă de 24 de ore, iar soția lui Ciorbă, Laura Vicol, alături de alți patru angajați, au fost, de asemenea, reținuți.