Angajații Spitalului Județean au sustras bijuteriile unui pacient decedat, înlocuindu-le cu obiecte fără valoare, iar rudele acestuia protestează deoarece nu s-au luat măsuri de doi ani.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 184

Sursa foto:

0:00

Familia unui bărbat decedat în spital, revoltată din cauza dispariției bijuteriilor

Rudele unui bărbat care a murit în urmă cu doi ani la Spitalul Județean Constanța sunt extrem de nemulțumite de faptul că, în tot acest timp, nu s-a realizat nimic pentru recuperarea bijuteriilor sale furate și pentru identificarea persoanelor responsabile. Aceștia susțin că suspectele persoane continuă să își exercite funcțiile, iar în decursul acestor doi ani au fost luate doar două declarații.

Incidentul din februarie 2022

Evenimentele au avut loc în februarie 2022, într-o perioadă în care pandemia COVID-19 afecta grav România. Mihai Oprițoiu, un bărbat de 69 de ani din Constanța, a fost diagnosticat cu COVID și a fost transportat de urgență la spital. Deși familia sa era reticentă să îi sugereze să își lase bijuteriile acasă, Mihai a fost preluat cu acestea la mâini. La spital, bijuteriile au fost confiscate de personal, fiind puse într-un plic sigilat și depuse într-un seif special.

Descoperirea furtului

La doar două zile după internare, Mihai a decedat, iar problemele au început pentru familia sa. Soția, fiica și ginerele său au realizat că bijuteriile din aur au fost înlocuite cu unele din tablă, acest lucru fiind confirmat de o angajată a spitalului care a recunoscut că a preluat bijuteriile la internare. Aceasta a afirmat că obiectele predate ulterior familiei nu erau cele originale.

Reacția familiei și implicarea autorităților

Ginerele lui Mihai, George Oancea, a fost cel care a descoperit că bijuteriile fuseseră înlocuite, dar s-a confruntat cu o lipsă de informații din partea personalului spitalului. Acesta a încercat să explice situația, precizând că socrul său a fost transportat singur la spital, soția sa fiind în carantină. De asemenea, a menționat că Mihai avea și bani asupra sa, dar nu a dorit să adauge acest detaliu în discuție.

Cazul a fost ulterior raportat poliției, unde a fost depusă o plângere pentru furt. Conform unui comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, la data de 14 februarie 2022, o femeie a sesizat autoritățile că, la ridicarea bunurilor tatălui ei decedat, a constatat că inelul și verigheta purtate de defunct fuseseră înlocuite. Prejudiciul estimat se ridica la aproximativ 5.100 lei, iar poliția a deschis un dosar penal pentru furt, continuând cercetările pentru a stabili circumstanțele în care a avut loc incidentul.

Situația actuală

După doi ani, familia lui Mihai Oprițoiu se confruntă în continuare cu lipsa de soluții, iar nemulțumirea lor crește pe zi ce trece, având în vedere că nu s-a realizat nimic concret în această speță. Rudele așteaptă cu nerăbdare să afle adevărul și să obțină răspunsuri privind dispariția bijuteriilor și responsabilitatea celor implicați.

Nemulțumiri în cazul anchetei asupra furtului din spital

În prezent, familia lui Mihai Oprițoiu, bărbatul decedat în urmă cu doi ani, își exprimă indignarea față de progresele inexistente în ancheta legată de furtul bijuteriilor sale. Mădălina Oancea, fiica acestuia, a declarat că, în tot acest timp, au fost realizate doar două declarații în anul 2022, fără alte măsuri semnificative. „Tatăl meu a suferit din cauza acestor evenimente, iar eu am fost nevoită să suport consecințele și să fac demersuri pentru a obține o soluționare. După doi ani, nu s-a schimbat nimic. Am avut audiențe la Ministerul Sănătății, la managerul spitalului, la Ministerul Afacerilor Interne și am depus o cerere pentru consultarea dosarului la Parchetul de lângă Judecătoria Constanța. Toate eforturile mele au fost fără rezultat, manifestându-se un dezinteres total.”

Mădălina a adăugat că, în discuțiile cu polițista responsabilă de caz, aceasta i-a comunicat că are și alte sarcini de îndeplinit. „Am înaintat o petiție la Corpul de Control al MAI și intenționez să mă prezint din nou pentru a-i relata și ce mi-a spus polițista”, a precizat Mădălina Oancea.

Acțiuni ale spitalului și așteptările familiei

La scurt timp după furtul bijuteriilor, conducerea spitalului a anunțat inițierea unei anchete interne, asigurând că se va aplica o toleranță zero în astfel de situații. Cu toate acestea, reprezentanții unității medicale au menționat recent că, deși au fost sporite numărul camerelor video din interior, ancheta penală este gestionată de organele judiciare și Parchet. Până la finalizarea acesteia, nu pot fi luate măsuri împotriva angajatelor spitalului suspectate de furtul bijuteriilor pacientului decedat, care ar fi fost înlocuite cu obiecte fără valoare.

Familia așteaptă cu nerăbdare evoluții în caz, având în vedere că, în câteva luni, se vor împlini trei ani de la comiterea faptei, iar termenul de prescripție pentru furt este de cinci ani.

Distribuie acest articol