Anul trecut, peste 600 de constănțeni au făcut sesizări la Garda de Mediu: numărul controalelor și al amenzilor aplicate.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Controlul protecției mediului în România

Toate activitățile economice din România sunt supuse unui control riguros pentru a verifica respectarea normelor de protecție a mediului. Aceste controale variază în funcție de fiecare firmă și de sectorul în care aceasta activează. Garda de Mediu este instituția responsabilă de realizarea acestor verificări, având ca scop principal asigurarea unui mediu sănătos și prevenirea riscurilor asociate poluării resurselor naturale, cum ar fi apa, aerul și solul. Din acest motiv, se observă o creștere a numărului de sesizări depuse de cetățeni.

Activitatea Gărzii de Mediu Constanța în 2024

Până la 1 decembrie 2024, Garda de Mediu Constanța a efectuat 1.933 de controale și a impus 353 de sancțiuni contravenționale, în urma a 635 de sesizări primite. Cele mai frecvente probleme semnalate au fost legate de depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor, emisiile de praf în atmosferă, disconfortul olfactiv și tăierile neautorizate de arbori.

Exemple de sancțiuni aplicate

În luna aprilie 2024, Garda de Mediu a amendat patru operatori de cereale din Danele 17, 31-33, 38 și 41-43 din Portul Constanța, fiecare cu câte 15.000 de lei, pentru nerespectarea legislației referitoare la calitatea aerului. Emisiile de praf și pulberi s-au produs în timpul operațiunilor de încărcare și descărcare a cerealelor, afectând zonele din jurul punctelor de lucru. Printre companiile sancționate se numără Umex, Socep și Silo Port, care aveau obligația de a preveni poluarea și de a utiliza echipamente adecvate pentru reținerea poluanților.

Controale tematice în județul Constanța

Începând cu luna august 2024, Comisariatul Județean Constanța al Gărzii Naționale de Mediu a început controale tematice la unitățile administrativ-teritoriale și la operatorii de salubrizare din județ, pentru a evalua implementarea măsurilor prioritare de gestionare a deșeurilor municipale și a stării de salubrizare. Până în prezent, aceste verificări au dus la aplicarea a șapte sancțiuni contravenționale, totalizând 92.500 de lei, și la impunerea unor măsuri de remedire a neconformităților constatate.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *