Parlamentul adoptă modificări importante la Codul fiscal
Recent, Parlamentul a aprobat o nouă lege care aduce modificări semnificative Codului fiscal, iar aceasta se află acum în etapa de promulgare. Conform noilor reglementări, companiile din sectorul petrol și gaze vor fi obligate, începând cu anul 2025, să plătească un impozit pe cifra de afaceri de două ori mai mare, ceea ce înseamnă un total triplu al impozitelor, pe lângă impozitul pe profit.
Legea, adoptată de Camera Deputaților la sfârșitul lunii octombrie, prevede că impozitul de 0,5% pe cifra de afaceri nu va mai fi aplicat doar firmelor din acest sector cu o cifră de afaceri de cel puțin 50 de milioane de euro, ci va viza toate societățile comerciale din domeniu. Inițial, proiectul de lege a fost respins de Senat, prima cameră sesizată, iar Consiliul Economic și Social a emis un aviz nefavorabil, semnalând confuzia creată de formulare, care sugerează că firmele din petrol și gaze ar trebui să plătească atât impozitul de 0,5%, cât și impozitul de 1% pe cifra de afaceri, alături de impozitul pe profit, dacă este cazul. De asemenea, Guvernul nu a susținut această inițiativă legislativă.
Impactul modificărilor asupra companiilor din sector
În ciuda acestor obiecții, Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat legea, iar pe 2 noiembrie aceasta a fost trimisă președintelui României pentru promulgare, având ca termen de intrare în vigoare 1 ianuarie 2025.
Companiile mari din sectorul petrol și gaze vor resimți cel mai puternic impactul acestor modificări, în special cele ale căror impozit pe profit nu depășește 1% din cifra de afaceri sau cele care înregistrează pierderi. De exemplu, Rompetrol Rafinare SA, care administrează Rafinăria Petromidia și rețeaua de benzinării Rompetrol, a raportat anul trecut o cifră netă de afaceri de peste 17,1 miliarde de lei, înregistrând totodată o pierdere netă de aproximativ 551 de milioane de lei. Dacă situația financiară se menține similară în acest an, compania din Năvodari va fi nevoită să plătească, în 2025, un impozit pe cifra de afaceri de 1,5%, față de 0,5%, cum era aplicat anterior.