Operațiune transnațională în perioada 25-31 octombrie 2024
În intervalul 25-31 octombrie 2024, polițiștii din România, alături de colegii lor din statele membre Schengen, au realizat o acțiune amplă, în cadrul căreia au depistat 645 de persoane, 39 de autovehicule și 42 de documente semnalate în Sistemul Informatic Schengen (SIS).
Rezultatele acțiunii polițienești
În urma colaborării cu Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, în România au fost localizate 453 de persoane căutate, conform semnalărilor în SIS. Poliția Română a executat 19 mandate europene de arestare și a identificat 44 de persoane notificate de alte state ca având interdicții de intrare sau ședere pe teritoriul Schengen. De asemenea, 196 de persoane căutate în scopul participării la diverse proceduri judiciare au fost depistate, iar unsprezece persoane au fost confirmate ca fiind dispărute, conform rapoartelor partenerilor internaționali.
Documente și autovehicule ridicate
În cadrul acestei operațiuni, autoritățile române au confiscat 19 documente și au identificat 38 de autovehicule căutate pentru a fi utilizate ca probe în procesele judiciare. Pe lângă acestea, 192 de persoane căutate de autoritățile române au fost identificate de partenerii internaționali, în urma schimbului de informații prin Biroul SIRENE. Dintre acestea, 27 erau vizate de mandate europene de arestare, 30 având interdicții de intrare sau ședere, 25 erau căutate pentru proceduri judiciare, iar 8 erau raportate ca dispărute de autoritățile române.
Colaborare internațională eficientă
În plus, partenerii internaționali au localizat 23 de documente și un autovehicul căutat de România, destinate confiscării sau utilizării ca dovezi în cadrul procedurilor penale.
Schimbări în controlul la frontieră
Este important de menționat că, începând cu 31 martie 2024, odată cu aderarea României la Spațiul Schengen, pasagerii care sosesc din sau pleacă către state Schengen nu mai sunt supuși controlului sistematic al documentelor de călătorie. Totuși, poliția română poate efectua verificări prin intermediul aplicației eDAC atunci când situația o necesită.