Astăzi, 14 noiembrie, se marchează sărbătoarea Dobrogei.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Ziua Dobrogei sărbătorită pe 14 noiembrie 2024

Pe 14 noiembrie 2024, se va celebra la nivel național Ziua Dobrogei. Legea care instituie această zi a fost adoptată de Senat pe 19 noiembrie 2013, iar pe 9 septembrie 2015 a fost votată în plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional. Publicarea legii în Monitorul Oficial a avut loc pe 6 octombrie 2015. Alegerea acestei date comemorative marchează revenirea Dobrogei în granițele naționale, în urma Războiului de Independență sau războiului ruso-româno-turc, care s-a încheiat în 1878.

Războiul ruso-româno-turc (1877-1878) a fost un moment crucial pentru obținerea independenței de stat a României. Pe 4 aprilie 1877, a fost semnată convenția româno-rusă, dar inițial, reprezentanții Rusiei nu au acceptat implicarea directă a armatei române pe frontul balcanic. Cu toate acestea, după o rezistență semnificativă a trupelor otomane la Plevna, marele duce Nicolae al Rusiei a solicitat ajutorul prințului Carol al României. După finalizarea conflictului, la Congresul Internațional de la Berlin (1/13 iunie-1/13 iulie 1878), România a obținut recunoașterea independenței și reintegrarea Dobrogei, inclusiv a Deltei Dunării și a Insulei Șerpilor.

Pe 14 noiembrie 1878, autoritățile române au preluat oficial administrația Dobrogei, conform volumului „Istoria României în date” (2003). Unirea Dobrogei cu teritoriul național a reprezentat o etapă semnificativă în procesul de consolidare a unității statale a românilor, care a fost desăvârșită prin Marea Unire din 1918.

Evenimente dedicate Zilei Dobrogei

În acest an, pentru a marca Ziua Dobrogei, Muzeul de Artă Populară Constanța va organiza, între 12 și 17 noiembrie 2024, o serie de activități culturale și educative destinate publicului. Acestea vor include ateliere muzeale, activități interactive pentru copii, un atelier de fotografie dedicat portului popular dobrogean, o expoziție, o lansare de carte și un târg cu meșteșugari locali. De asemenea, pe 14 noiembrie 2024, vizitatorii vor avea acces gratuit la Muzeul de Artă Populară Constanța.

În seara aceleași zile, la ora 19:00, Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța va găzdui, în colaborare cu Opera Națională din București, spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Această lucrare, celebră în repertoriul baletului clasic mondial, va fi pusă în scenă sub îndrumarea coregrafică a lui Oleg Danovski Jr., continuator al tradiției fondată de legendarul Oleg Danovski, creatorul primului teatru de balet din România.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *