Ajunul Crăciunului pentru rușii lipoveni
Azi, rușii lipoveni celebrează Ajunul Crăciunului, marcând începutul sărbătorii Nașterii Domnului conform ritului vechi. Crăciunul ortodox de rit vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie, iar trecerea în noul an are loc în noaptea de 13 spre 14 ianuarie. În această zi, 6 ianuarie 2025, credincioșii de rit vechi se pregătesc să întâmpine Crăciunul.
Tradiții și obiceiuri de Crăciun
În ziua de Crăciun, ortodocșii de rit vechi participă la Liturghie, iar la prânz, familiile se adună la masa tradițională. Preparatele includ purcel de lapte fript, sarmale, pește, ciorbe și zacuscă, toate însoțite de vin și votcă. Rușii lipoveni pregătesc specialități precum haladet (piftie), lapsa (tăieței în supă de pui) și vareniki (colțunași cu brânză). Gospodinele basarabence creează colaci mici și „ajunel”, legându-i cu ață și flori de busuioc, pe care îi agață de icoană până la sărbătoarea Sfântului Gheorghe. După aceea, aceștia sunt oferiți animalelor pentru a proteja gospodăria de spiritele malefice. Un alt obicei este plasarea de bani și fân sub fața de masă, menită să aducă prosperitate, acestea fiind scoase abia de Bobotează, pe 19 ianuarie.
Comunitatea de creștini ortodocși de rit vechi din România
În România, există peste un milion de adepți ai Bisericii Creștin-Ortodoxe de Stil Vechi, majoritatea fiind ruși lipoveni și sârbi. Cea mai mare comunitate se află în județul Constanța, în localitatea Ghindărești.