Au fost înregistrate peste 60 de accidente de muncă în Constanța, începând cu începutul anului.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Accidente de muncă în județul Constanța

Accidentele de muncă reprezintă evenimente neprevăzute care au loc în timpul activității profesionale și care pot conduce la vătămări fizice sau psihice, ori chiar la deces. În anul 2024, județul Constanța a înregistrat 31 de accidente mortale de muncă. De asemenea, au fost raportate 479 de accidente care au dus la incapacitate temporară de muncă. Din începutul anului și până la începutul lunii aprilie, au avut loc 63 de accidente, dintre care 62 au dus la incapacitate temporară de muncă, iar unul a fost mortal.

Domeniile cu risc crescut

Statisticile evidențiază că cele mai multe accidente de muncă din județul Constanța se petrec în sectorul transporturilor rutiere de mărfuri. Pe locul al doilea se află sectorul construcțiilor, urmat de domeniul construcțiilor metalice, în special pe șantierele navale.

Obligațiile angajatorului în cazul unui accident de muncă

În cazul unui accident de muncă, angajatorul are obligația de a anunța incidentul autorităților competente, inclusiv Inspectoratele Teritoriale de Muncă, asigurătorul și, dacă este cazul, organele de urmărire penală.

Dacă accidentul a dus doar la incapacitatea temporară de muncă a angajatului, angajatorul poate investiga circumstanțele în care s-a produs incidentul. După finalizarea cercetării, incidentul trebuie raportat la Casa Națională de Pensii Publice, care va evalua dosarul de cercetare întocmit de comisia angajatorului sau va realiza propria anchetă pentru a determina dacă a fost un accident de muncă.

Rezultatul acestei cercetări trebuie consemnat într-un proces-verbal, care va sta la baza completării unui Formular de înregistrare a accidentelor de muncă și a unei Fișe de comunicare operativă a accidentelor de muncă și incidentelor periculoase.

În cazul în care, din păcate, accidentul a dus la decesul angajatului, instituția medico-legală este obligată să transmită o copie a raportului de constatare medico-legală către Inspectoratul Teritorial de Muncă, în termen de maximum șapte zile de la data decesului.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *