Au fost semnate primele contracte PNRR pentru stocarea energiei electrice în acumulatori.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Ministrul Energiei semnează contracte de finanțare pentru stocarea energiei electrice și producția de panouri fotovoltaice

Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin intermediul Investiției 4.3 și un contract prin Investiția 4.2 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste inițiative au ca scop dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice și promovarea investițiilor în lanțul valoric al celulelor și panourilor fotovoltaice.

În cadrul evenimentului, ministrul a subliniat importanța acestor investiții, menționând: „În această vară, am observat cât de esențiale sunt capacitățile de stocare a energiei electrice. Acestea nu doar echilibrează sistemul, ci ne permit să folosim energia verde și ieftină generată de parcurile solare și eoliene, chiar și atunci când nu avem soare sau vânt. Astfel, vom beneficia de o energie mai sigură și mai accesibilă. Astăzi am semnat primele două contracte din apelul lansat în cadrul PNRR – investiția 4.3. De asemenea, este crucial să reducem dependența de importurile de panouri fotovoltaice din afara Uniunii Europene, motiv pentru care sprijinim investițiile românești în producția acestor echipamente. Am semnat și primul contract pentru construcția unei fabrici de panouri fotovoltaice, ce va fi realizată de la zero în Sfântu Gheorghe”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Detalii despre contractele de finanțare

Conform unui comunicat al ministerului, în cadrul apelului pentru Investiția 4.3 – Capacități de stocare a energiei electrice (baterii) au fost semnate două contracte de finanțare destinate dezvoltării de noi capacități de stocare. Obiectivul este de a pune în funcțiune o capacitate minimă de 240 MW (sau 480 MWh).

Primul contract, semnat cu Societatea Energetică Electrica SA, se concentrează pe construirea unei capacități de stocare a energiei electrice, inclusiv instalații aferente, posturi de transformare, rețele electrice interne și racorduri externe la SEN. Valoarea ajutorului de stat pentru acest proiect este de 16.874.252,36 lei (aproximativ 3.391.605 euro) și va avea o capacitate de 69,93 MWh. Al doilea proiect, realizat de compania Renovatio Trading SRL, vizează o capacitate de stocare a energiei electrice (baterii) în localitatea Toplița, județul Harghita, cu o valoare a ajutorului de stat de 15.164.708,72 lei (aproximativ 3.047.998,86 euro) și o capacitate de 60,96 MWh.

Investiții în producția de panouri fotovoltaice

Prin Investiția 4.2 – Producția și reciclarea celulelor și panourilor fotovoltaice, Ministerul Energiei susține investițiile în întregul lanț valoric al acestor echipamente, finanțând capacitățile de producție, asamblare și reciclare. Obiectivul acestei măsuri este de a construi capacități de producție de cel puțin 200 MW/an. Contractul semnat recent de SC KBK Kraft Projekt SRL are ca scop producția de module fotovoltaice, cu un ajutor de stat de 19.377.991,82 lei (aproximativ 3.894.838,87 euro) și o capacitate de 140 MW.

Aceste investiții demonstrează angajamentul Ministerului Energiei de a sprijini tranziția către energie verde și de a consolida securitatea energetică a României prin promovarea investițiilor în acest domeniu.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *