Nemulțumiri în rândul celor trimiși în judecată pentru falsificare de instrumente de plată
Doi bărbați, Eugen Tănase și Adrian Abagiu, au fost trimiși în judecată la Constanța pentru falsificarea instrumentelor de plată în diverse orașe din Israel. Aceștia își exprimă nemulțumirea față de măsura controlului judiciar, în ciuda faptului că anterior au fost în arest preventiv, încercând să convingă judecătorii că nu reprezintă un pericol și că merită să fie eliberați.
Grupul infracțional pe care l-au format, cu ramificații în Orientul Mijlociu, era specializat în falsificarea banilor și a instrumentelor de plată electronice. În decembrie 2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au efectuat șapte percheziții în Constanța și Ilfov pentru destructurarea rețelei, având informații că aceasta fusese constituită în municipiul Constanța în anul 2019.
Eugen Tănase era liderul și finanțatorul grupului, având cunoștințe avansate în falsificarea instrumentelor de plată. Alături de el, au mai aderat Cătălin Constantin Podoleanu, Adrian Abagiu și Gabriel Apostu, printre altele. Activitatea grupului viza compromiterea și fraudarea instrumentelor de plată în orașe precum Tel Aviv, Nahariya, Herzliya și Ierusalim, cu scopul de a obține foloase materiale ilegale.
Procurorii DIICOT au precizat că Tănase a acoperit costurile necesare achiziționării echipamentelor de skimming, precum și cheltuielile de călătorie și cazare ale membrilor grupului în Israel, pentru a testa și monta echipamentele și a efectua retrageri frauduloase de numerar.
Activitățile grupului au fost profitabile pentru o vreme, însă problemele au început când un membru a fost prins în flagrant în Israel. Perchezițiile efectuate de DIICOT au dus la confiscarea de laptopuri, telefoane mobile, cartele SIM, carduri bancare și alte probe relevante. Ca urmare, capii rețelei au fost arestați preventiv și au petrecut o perioadă semnificativă în închisoare, încercând să obțină o măsură mai favorabilă.
Judecătorii au acceptat, în cele din urmă, înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar, dar acum se pare că aceasta nu le mai este suficientă. Cei doi bărbați își doresc libertate completă, demonstrând astfel că nemulțumirea lor persistă.
Revocarea măsurii preventive respinsă de instanță
Pe 27 martie a.c., instanța a decis să respingă cererea de revocare a măsurii preventive solicitată de cei doi inculpați, menținând astfel actuala măsură pentru încă 60 de zile.
Este important de menționat că, la începutul anului trecut, Eugen Tănase și Adrian Abagiu au fost condamnați la pedepse privative de libertate, respectiv 9 ani și 9 luni, și 4 ani și 1 lună de închisoare. Sentința inițială a fost contestată la Curtea de Apel, care, în decembrie 2024, a decis desființarea completă a verdictului Tribunalului și a dispus rejudecarea cazului.
Următorul termen în faza de rejudecare a fost stabilit pentru 22 aprilie a.c.