AUR solicită Avocatului Poporului să conteste modificările legislative privind alegerile
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu Ordonanța de Urgență adoptată pentru organizarea alegerilor prezidențiale. AUR consideră că modificările aduse legislației electorale au fost efectuate într-o manieră netransparentă și afectează grav drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor români.
Într-un comunicat, AUR afirmă că „printr-o încercare disperată de a rămâne la putere, același sistem corupt lansează o nouă lovitură împotriva poporului”. Aceștia critică limitarea timpului de vot pentru românii din Diaspora, caracterizând această măsură ca fiind discriminatorie și menționând că va îngreuna exercitarea dreptului de vot pentru cetățenii care trăiesc în străinătate, care la alegerile anterioare s-au exprimat împotriva candidaților sistemului.
AUR susține că ordonanța introduce o formă de cenzură în mediul online, impunând sancțiuni platformelor de socializare. „Politrucii aflați la putere nu au explicat cum va fi posibilă implementarea acestei măsuri, având în vedere că unele platforme nu au sediul în România. Aceasta ne face să credem că anunțul a fost făcut doar pentru a intimida românii care își obțin informațiile din mediul online, fără a mai fi influențați de televiziunile partidelor sistemului”, se arată în comunicat.
AUR solicită Avocatului Poporului să își îndeplinească rolul constituțional de apărător al drepturilor cetățenilor și să conteste modificările legislative. „Cerem Avocatului Poporului să nu mai susțină interesele sistemului și să se ocupe de nevoile reale ale cetățenilor, având în vedere că măsurile incluse în ordonanță sunt disproporționate și contravin principiilor fundamentale ale statului de drept, inclusiv dreptului la vot liber”, se menționează în declarație.
Detalii despre ordonanța adoptată de Guvern
În data de joi, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care reglementează măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din 2025 și alegerile locale parțiale din același an. Actul normativ introduce noi reglementări referitoare la derularea campaniei electorale și publicitatea politică, prevăzând amenzi între 15.000 și 50.000 lei pentru nerespectarea acestor măsuri.
De asemenea, ordonanța stipulează amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri a platformelor online, în cazul în care acestea nu elimină materialele publicitare ilegale în termen de cinci ore de la notificarea Autorității Electorale Permanente (AEP). O altă modificare importantă este că votul în străinătate va avea loc pe parcursul a trei zile, iar secțiile de votare se vor închide pe 4 mai, la ora 21:00, ora României, nu la ora locală, ca în trecut.