Autoritățile din Constanța sunt alertate în legătură cu creșterea debitului Dunării! Află care sunt localitățile afectate.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 141

Sursa foto:

0:00

Ședințe importante la Palatul Administrativ pe 25 septembrie 2024

Pe 25 septembrie 2024, în sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ, au avut loc două ședințe esențiale organizate de Instituția Prefectului. Prima dintre acestea a fost Ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), în cadrul căreia a fost discutată situația hidrologică a Dunării. Această analiză a avut loc în contextul hidrometeorologic actual din amonte de țară, pe sectorul mijlociu al bazinului hidrografic al Dunării, unde precipitațiile abundente au generat debite foarte mari.

În cadrul acestei întâlniri, s-au stabilit măsurile necesare pentru pregătirea și prevenirea riscurilor asociate cu creșterea nivelului Dunării în județul Constanța. A doua ședință a fost Colegiul Prefectural, unde s-a prezentat bilanțul activităților desfășurate de instituțiile competente în timpul sezonului estival 2024.

Declarații ale oficialilor prezenți

La conferința de presă au participat Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, Inspectorul Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, colonel dr. ing. Cristian Amarandei, și directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța, Titel Gagiu.

„În prima ședință, am discutat posibilele efecte ale creșterii debitului Dunării în perioada următoare. Am evaluat toate scenariile și ABADL a implementat primele măsuri. Ieri, am avut o ședință cu Raed Arafat pe această temă. Am adoptat o hotărâre pentru a preveni orice consecințe care ar putea afecta viața locuitorilor din județul Constanța”, a declarat prefectul Coșa.

Prognoze și măsuri de prevenire

„Estimarea vârfului viiturii este de 8.000 mc. Prognoza este actualizată zilnic. Am discutat cu toate UAT-urile riverane Dunării pentru a evalua posibilele probleme. Debit și nivelul apei sunt monitorizate constant. Conform prognozei actuale, nu ne confruntăm cu o situație similară celei din 2006”, a adăugat Titel Gagiu de la ABADL.

Mihail Cristian Amarandei, șeful ISU Dobrogea, a menționat că echipele de intervenție vor fi pregătite pentru orice situație. „Se vor activa grupuri operative, iar dacă va fi necesar, forțele vor fi suplimentate. Autoritățile vor monitoriza continuu situația de urgență, iar în cazul în care se constată un risc, măsurile vor fi luate rapid, iar populația va fi informată pentru a se pregăti cu bunurile necesare, inclusiv acte de identitate și medicamente. Suntem pregătiți și avem încredere că vom depăși acest moment critic”, a spus acesta.

Prefectul a menționat că în primăvara anului curent a existat un debit similar al Dunării, dar nu au fost înregistrate probleme în niciun UAT. De asemenea, el a discutat cu primarii și a subliniat că, în cazul în care prognoza se modifică în apropierea datei de 30 septembrie, populația va fi alertată. Localitățile vizate includ Ostrov, Lipnița, Seimeni, Topalu, Ghindărești și Hârșova.

Distribuie acest articol