Avertisment ANSVSA referitor la variola ovină și caprină

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 168

Sursa foto:

0:00

Acțiuni împotriva focarului de variolă ovină și caprină în România

În urma confirmării unui focar de variolă ovină și caprină în data de 4 septembrie 2024, în localitatea Straldzha, din regiunea Yambol, Bulgaria, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a demarat acțiuni menite să prevină răspândirea virusului în România.

Videoconferință cu Direcțiile Sanitare Veterinare

Azi a avut loc o videoconferință cu Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județe, în cadrul căreia a fost analizată situația focarului din Bulgaria, inclusiv zonele restricționate. De asemenea, s-au realizat instruiri pentru structurile teritoriale și s-a discutat despre legislația referitoare la variola ovină și caprină.

Măsuri suplimentare de prevenție

Au fost impuse măsuri adiționale de prevenție, care includ:

  • Informarea asociațiilor de crescători de ovine și caprine despre simptomele bolii și obligația de a anunța medicul veterinar în cazul în care animalele prezintă modificări de comportament sau cazuri de mortalitate.
  • Mediatizarea necesității de a notifica medicul veterinar imediat ce se observă animale cu comportamente anormale, îmbolnăviri sau mortalitate.
  • Distribuirea de materiale informative (afișe, postere) în locuri precum primării sau biserici, pentru a reaminti proprietarilor de animale obligația de notificare.
  • Monitorizarea atentă a transporturilor de ovine și caprine provenite din comerțul intracomunitar cu Bulgaria, inclusiv analiza suspendării temporare a acestora.
  • Intensificarea controalelor de trafic pentru a depista transporturile neautorizate de animale, în special pe granița cu Bulgaria.
  • Informarea operatorilor economici despre obligativitatea de a prenotifica DSVSA județeană pentru orice achiziție de animale din Bulgaria. La fiecare transport, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor și va efectua examinări clinice. Animalele nou introduse vor fi izolate timp de 21 de zile înainte de a fi integrate în efectivele existente.

Instrucțiuni și întâlniri informative

Aceste informări vor avea loc în cadrul întâlnirilor organizate de Direcțiile Sanitare Veterinare cu reprezentanții asociațiilor de crescători și operatorii economici din județ. ANSVSA a emis instrucțiuni prin note de serviciu referitoare la evoluția variolei ovină și caprină în Bulgaria și Grecia, care vor fi implementate prin întâlniri cu părțile relevante.

Obiectivele întâlnirilor

Întâlnirile vor viza:

  • Informarea medicilor veterinari, operatorilor economici și comercianților de rumegătoare din și către Bulgaria.
  • Intensificarea supravegherii pasive în județele sudice ale țării, aflate la graniță cu Bulgaria.
  • Instruirea medicilor veterinari pentru a recunoaște semnele clinice ale bolii, conform specificațiilor Organizației Mondiale de Sănătate Animală (WOAH).
  • Întărirea controalelor la punctele de frontieră pentru transporturile de rumegătoare venind din Bulgaria, Grecia și Turcia, având în vedere că ultimele cazuri confirmate nu au prezentat semne clinice, fiind identificate doar prin analize de laborator.

ANSVSA face apel la toți operatorii pentru a colabora în aceste demersuri de prevenție și control al bolii.

Atenționare pentru comercianții de rumegătoare din România

Autoritățile din domeniul sanitar-veterinar îi îndeamnă pe toți cei implicați în comerțul cu rumegătoare din România să acorde o atenție deosebită instrucțiunilor emise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene. Aceste măsuri sunt esențiale pentru protejarea efectivelor de rumegătoare mici împotriva unor posibile boli.

În cazul în care există suspiciuni de îmbolnăvire, este imperativ ca acestea să fie raportate de urgență către DSVSA județene, pentru a putea fi luate măsurile necesare de prevenire și control.

Distribuie acest articol