Avertisment INSP: România prezintă vulnerabilități în fața poliomelitei din cauza ratei reduse de vaccinare.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Recomandări pentru Recuperarea Vaccinurilor în Contextul Descoperirii Virusului Poliomyelitic

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a emis o recomandare pentru recuperarea dozelor de vaccin care nu au fost administrate copiilor, în urma identificării virusului poliomielitic în apele uzate din mai multe țări europene, inclusiv Spania, Polonia, Germania, Finlanda și Regatul Unit. Această situație survine pe fondul unei rate scăzute de vaccinare împotriva poliomielitei, o boală care poate provoca paralizie ireversibilă și, în unele cazuri, deces, neavând un tratament specific.

Specialiștii avertizează asupra riscurilor unei posibile epidemii de poliomielită în Ucraina și Bosnia și Herțegovina, unde imunitatea populației față de acest virus este scăzută. Dr. Simin Aysel – Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din București, subliniază că România se află într-o situație vulnerabilă, având o acoperire vaccinală cu 20% sub nivelul optim. „Suntem cu 20 de procente sub acoperirea optimă, ceea ce ne face vulnerabili împotriva acestei boli foarte grave”, a declarat medicul.

Pe 17 decembrie, INSP a transmis o notificare către Centrele Regionale de Sănătate Publică din Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Iași și Timișoara, precum și către Ministerul Sănătății, după ce un raport săptămânal publicat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a evidențiat prezența virusului în apele uzate din țările menționate. Raportul a indicat că în perioada septembrie-decembrie 2024, aceste țări au raportat detectarea virusului poliomielitic vaccinal.

În notificarea trimisă, INSP a evidențiat și riscurile la care sunt expuse Ucraina și Bosnia și Herțegovina, din cauza acoperirii vaccinale insuficiente. Conform datelor INSP, acoperirea vaccinală pentru vaccinul DTPa – HB-VPI (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B) este de doar 76,7%, comparativ cu nivelul optim de 90-95% necesar pentru a asigura imunitatea colectivă.

În concluzie, INSP încurajează părinții să recupereze dozele de vaccinare restante pentru copii, care fac parte din schema națională de vaccinare gratuită. Deocamdată, nu au fost raportate cazuri de îmbolnăvire în rândul populației în țările afectate, însă prezența virusului în apele uzate reprezintă un semnal de alarmă.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *