Băncile din România au înregistrat în 2024 cele mai mari profituri din istorie, atingând aproape 3 miliarde de euro net cumulat, pe fondul dobânzilor ridicate.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Profitul bancar în 2024

Potrivit statisticilor BNR, profitul sectorului bancar în 2024 a fost de 14,8 miliarde de lei, provenind de la un total de 32 de bănci, dintre care 8 sunt sucursale ale instituțiilor străine. Aceasta reprezintă cea mai mare valoare a profitului înregistrată de sistemul bancar de la 1990 până în prezent. Comparativ, profitul net pe întreg sistemul bancar în 2023 a fost de 13,7 miliarde lei.

Activele sectorului bancar

La finalul anului trecut, activele sectorului bancar românesc au crescut până la aproape 882 miliarde lei, înregistrând o creștere de aproximativ 78 miliarde lei, ceea ce reprezintă un avans de 10% față de nivelul de la sfârșitul anului 2023, conform datelor BNR.

Performanțele băncilor mari

Câteva dintre băncile mari care și-au publicat rezultatele financiare, precum BRD, Raiffeisen, ING și UniCredit, au raportat profituri nete de peste 1,4 miliarde de lei. Însă, se așteaptă cu interes rezultatele financiare ale Băncii Transilvania și BCR, cele două mari bănci care vor prezenta datele la sfârșitul acestei săptămâni.

Structura activelor bancare

Din totalul activelor bancare de 882 miliarde lei, 62,5% sunt deținute de bănci cu capital străin, restul fiind împărțit între băncile cu capital privat sau de stat autohton.

Indicatorii de performanță

În ciuda profiturilor înregistrate, rata rentabilității operațiunilor de bază ale instituțiilor bancare a scăzut la 197,60%, comparativ cu 209,89% în decembrie 2023. De asemenea, rata creditelor neperformante a început să crească ușor în 2024, atingând 2,46%, față de 2,37% în anul precedent.

Dobânda cheie

Până la începutul trimestrului IV al anului trecut, dobânda cheie a fost de 7%, ceea ce a contribuit semnificativ la creșterea veniturilor băncilor comerciale. În prezent, dobânda cheie s-a redus la 6,5%, având perspective de scădere în a doua parte a anului 2025.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *