Biblioteca Județeană Constanța va organiza o expoziție dedicată personalității lui Ioan N. Roman.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Expoziție dedicată lui Ioan N. Roman la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța organizează o expoziție menită să evidențieze personalitatea lui Ioan N. Roman și să reflecte activitatea sa în contextul vieții social-politice din Dobrogea.

„Dacia” – un cotidian reprezentativ al Dobrogei

Ziarul „Dacia” a fost un cotidian ce oferea ultimele noutăți din țară și străinătate, apărând în Constanța între 1 iulie 1915 și 28 octombrie 1944, la Tipografia „Vulcan”. La momentul lansării sale, conducerea era asigurată de directorul Constantin Irimescu, iar redacția era situată pe strada Petru Rareș nr. 1. De-a lungul existenței sale, „Dacia” a publicat 3.402 numere, totalizând 7.576 de pagini, având ani în care a publicat peste 200 de ediții. Acest ziar a fost unul dintre cele trei cotidiene importante din Dobrogea, alături de „Marea Neagră” și „Dobrogea Jună”.

Temele abordate de „Dacia”

Această publicație a tratat subiecte relevante pentru provincia transdunarene și în special pentru orașul Constanța. „Dacia” a continuat tradiția ziarului „România Mare”, menționând în ultimul său număr, nr. 5 din 28 iunie 1915, continuitatea dintre cele două publicații.

Printre temele discutate de „Dacia” se numără problema bazei navale la Constanța, construirea unui canal între Dunăre și Marea Neagră, despăgubirile de război, alimentarea cu apă a orașului și aprovizionarea cu pâine. De asemenea, publicația a abordat regimul porto-franco al portului Constanța, bursele de navluri, problemele muncitorilor din port și naufragiile vaselor comerciale românești, precum și campania pentru deschiderea unei burse de muncă în port. Alte subiecte importante au inclus dezvoltarea portului, necesitatea redeschiderii Cazinoului Comunal, serbările semicentenarului Dobrogei și conflictele muncitorești din port.

Colaborări literare

Ziarul „Dacia” a publicat lucrări literare ale unor autori precum N. I. Butucescu, V. Canarache, El. Cristea, J. Demo, A. Dratski, A. Dumitrescu, D. Măgura, R. Mugur, N. Nenov, Grigore Sălceanu, D. Sandu, Tr. Stănescu, N. Teodorescu, Al. St. Vernescu și D. Zahariade.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *