Club de Lectură dedicat Ninei Cassian la Biblioteca Județeană Constanța
Pe 27 noiembrie 2024, la ora 11:00, în sala „Liliana Lazia” de la etajul II al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța, va avea loc un Club de Lectură dedicat liricii Ninei Cassian.
Evenimentul va include participarea elevilor de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” (sub coordonarea profesoarei Mariana Deacu), Colegiul Național „Mihai Eminescu” (coordonat de directorul Bianca Virginia Ibadula) și Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” (coordonat de directorul adjunct Janetta Bărăitaru).
În cadrul întâlnirii, elevii vor recita poezii preferate din opera Ninei Cassian și vor discuta despre parcursul său literar și biografic. Coordonatorii evenimentului din partea Bibliotecii Județene sunt Amelia Stănescu și Ionel Alexe. De asemenea, participanții vor putea vizita o vitrină expozițională dedicată operei Ninei Cassian, amplasată în holul de la parterul bibliotecii.
Centenarul nașterii Ninei Cassian
Anul 2024 reprezintă un moment important, marcând 100 de ani de la nașterea poetei, eseistei și traducătoarei Nina Cassian. Născută pe 27 noiembrie 1924, la Galați, într-o familie de origine evreiască, Cassian a publicat peste 50 de lucrări, inclusiv poezii, eseuri și proză, fiind cunoscută pentru inovarea limbajului poetic prin conceptul de „limbă spargă”. În 1969, a fost distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România.
Activitatea sa literară a început devreme, la 16 ani alăturându-se organizației Tineretului Comunist, visând la o lume liberă de antagonisme. Între 1947 și 1948, a lucrat ca redactor la revista „Rampa”, iar din 1949 a fost redactor la „Urzica” și profesoară la Școala de Literatură și Critică Literară „Mihai Eminescu”. Debutul său editorial a avut loc în 1947 cu volumul de versuri „La scara 1/1”. Cassian a scris și literatură pentru copii și a realizat traduceri din autori precum Shakespeare, Brecht și Celan.
În ultimele trei decenii ale vieții sale, Nina Cassian a locuit la New York, unde a fost recompensată în 1994 cu „Leul literar” de către New York Library. De asemenea, editura americană Norton i-a propus publicarea poemelor sale în limba engleză, o realizare notabilă pentru o poetă originară din Estul Europei.