Calendar ortodox, 09 septembrie 2024. Descoperă ce sărbătoare se celebrează astăzi.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 206

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Sfinţilor Ioachim şi Ana

În data de 9 a acestei luni, se sărbătoresc Sfinţii drepţi Părinţi Ioachim şi Ana, cei prin intermediul cărora am aflat despre Mântuire datorită naşterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Sfântul Ioachim, provenind din neamul regelui David, era fiul lui Barpatir, iar Sfânta Ana, fiica lui Matan, avea rădăcinile din tribul lui Levi pe linie paternală şi din tribul lui Iuda pe linie maternală.

Prin post, rugăciune şi voinţa divină, ei au devenit părinţii Fecioarei Maria, Născătoarea de Dumnezeu, având-o pe aceasta la o vârstă înaintată. Sfântul Ioachim a trecut la cele veşnice la 80 de ani, după ce fiica sa a fost adusă la Templul din Ierusalim, iar Sfânta Ana a murit la 70 de ani, cu doi ani după el, perioadă în care a petrecut în Templu alături de fiica sa. Sfinţii Ioachim şi Ana sunt adesea rugaţi de cuplurile care îşi doresc copii.

Pomenirea Sfântului Mucenic Severian

În aceeaşi zi, este comemorat şi Sfântul Mucenic Severian, care a suferit moarte martirică legat de picioare cu bolovani de piatră şi spânzurat pe zid. Sfântul Severian, martirizat în jurul anului 320, a fost supus la chinuri în cetatea Sevastia din Armenia, în vremea guvernatorului Licius, în perioada de persecuţie a creştinilor ordonată de împăratul Licinius. A fost descoperit ca fiind creştin, deoarece a încurajat şi pe cei patruzeci de mucenici de la Lacul Sebastiei să îşi asume nevoinţa martirică.

După câteva luni, în luna septembrie a aceluiaşi an, a fost adus în faţa judecătorului, acuzat de mărturisirea credinţei creştine. A suportat multe torturi, iar în final, a fost spânzurat pe zidul cetăţii, cu picioarele şi gâtul îngreunate de bolovani mari, dându-şi sufletul lui Dumnezeu.

Pomenirea Preacuviosului Părinte Teofan

De asemenea, în această zi se sărbătoreşte şi Preacuviosul Părinte Teofan, care a trăit ca sihastru înainte de Diocleţian. Acest sfânt, născut din părinţi elini, a fost atins de milă încă din copilărie, când a îmbrăcat un copil aflat în suferinţă de frig. Când tatăl său l-a întrebat unde i-au dispărut hainele, el a răspuns că le-a dat lui Hristos. Tatăl său, neînţelegând, l-a întrebat cine este Hristos, dat fiind că ei venerau zeii Ermes şi Apolon.

Atunci, copilul, întorcându-se de la tatăl său, a fost dus de un înger al Domnului pe muntele Diavinon, unde a fost încredinţat unui părinte sihastru, care a trăit în nevoinţă timp de 75 de ani. Acel părinte l-a învăţat Sfânta Carte şi viaţa monahală, amândoi fiind hrăniţi de un înger. După cinci ani, când stareţul a decedat, copilul a continuat să trăiască în acea peşteră timp de 58 de ani. Ulterior, fiind îndrumat de un înger, a ieşit din peşteră şi, călăreşte pe un leu, a călătorit 60 de stadii, predicând credinţa în Hristos. A fost prins de împăraţii Caros, Carin şi Numerian, care l-au supus la diverse încercări.

Rugăciune și Pomenire a Sfinților

Un sfânt, supus la diverse torturi, a fost lovit cu o sută de palme. Observând că mulțimi veneau la el și se botezau, datorită minunilor pe care le săvârșea, dușmanii săi s-au rușinat și l-au lăsat să își continue viața în sihăstria sa. S-a retras din nou în peștera unde locuise anterior și a petrecut acolo alți șaptesprezece ani în sihăstrie, ajungând la o viață de șaptezeci și cinci de ani. La final, s-a mutat către Domnul.

Pomenirea Sfântului Hariton și a Sfinților Părinți

În aceeași zi, se face pomenirea Sfântului Hariton, care a pătimit prin sabie. De asemenea, se aduce aminte de Sfinții Părinți care s-au adunat în Efes la al treilea Sinod Ecumenic, pe vremea împăratului Teodosie cel Mic. Acest sinod, desfășurat în anul 431, a condamnat erezia lui Nestorie, episcop de Constantinopol, care separa cele două naturi ale lui Hristos. Nestorie susținea că Hristos nu unește în mod desăvârșit firea umană cu cea dumnezeiască, considerându-L doar un om divinizat, nu Dumnezeu întrupat.

Conform învățăturii lui Nestorie, Preasfânta Maria, Mama lui Iisus, nu putea fi numită Născătoare de Dumnezeu (Theotokos). Datorită harului apostolic și scrierilor inspirate de Duhul Sfânt ale sfântului Chiril de Alexandria, Sfinții Părinți, reuniți în număr de două sute la Niceea, sub conducerea acestuia, au distrus erezia lui Nestorie. Ei au reafirmat credința stabilită de primele două Sinoade Ecumenice, proclamând că Domnul Iisus Hristos a preluat în totalitate firea omenească, deschizându-ne astfel calea către o adevărată unire cu natura Sa divină.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Distribuie acest articol