Calendar ortodox, 21 septembrie 2024. Descoperă sărbătoarea de astăzi.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 191

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Sfântului Apostol Codrat

În această lună, pe data de 21, este comemorat Sfântul Apostol Codrat. Acesta, un om în vârstă și binecunoscut pentru înțelepciunea sa, a răspândit cuvântul Domnului în Atena și Magnesia, iluminând mulți cu învățăturile sale despre Dumnezeu. Din cauza activităților sale misionare, a fost persecutat și alungat din comunitatea sa din Atena. A suferit diverse torturi, inclusiv a fost lovit cu pietre și ispitit în foc, dar, în cele din urmă, a primit cununa muceniciei în timpul domniei împăratului Eliu Adrian.

Pomenirea Sfântului Prooroc Iona

În aceeași zi, se sărbătorește și Sfântul Prooroc Iona, fiul lui Amati din Get, originar din Cariatmaus, aproape de orașul elen Azot. După ce a fost înghițit de un pește, Iona a mers la Ninive pentru a propovădui. La întoarcerea sa, nu s-a întors în țara natală, ci, luând-o pe mama sa, s-a așezat în Asur, printre străini. El a spus: „Așa îmi voi ridica rușinea, pentru că am mințit, proorocind împotriva Ninivei.” De asemenea, Iona este cunoscut ca fiul văduvei pe care profetul Ilie a înviat-o. Ilie, mustrându-l pe Ahav, a provocat o foamete în țară și a fugit la Sarepta Sidonului, unde a întâlnit această văduvă și a locuit cu ea. A binecuvântat-o pentru ospitalitatea sa și i-a înviat fiul decedat. După foamete, Iona s-a întors în țara lui Iuda, unde a îngropat-o pe mama sa, care a murit, lângă Balanul Deborei, și a trăit în țara Senaar până la moartea sa. A fost înmormântat în peștera lui Cenezeu, un judecător din vremurile anterioare. El a lăsat semne pentru Ierusalim și pentru întreaga lume, anunțând apropierea mântuirii, când piatra va plânge și gândacul din lemn va vorbi către Dumnezeu. Atunci, Ierusalimul va fi distrus, iar toate națiunile se vor îndrepta spre el pentru a se închina Domnului.

Pomenirea Preacuviosului Părinte Iona Savaitul

Tot în această zi, este comemorat și Preacuviosul Părinte Iona Savaitul, care a fost tatăl Preacuviosului și Preafericitului Teodor, precum și al lui Teofan, cunoscut pentru scrierea canoanelor. Părintele Iona, după ce s-a călugărit la Lavra Sfântului Sava, a dobândit o smerenie desăvârșită. Într-o viață plină de fapte bune, a plecat la cele veșnice în vârstă înaintată.

Pomenirea Sfântului Mucenic Eusebie

În aceeași zi, se mai pomenește și Sfântul Mucenic Eusebie, care s-a dus de bună voie la ighemonul Feniciei și l-a întrebat: „De ce ești atât de nebun, luptătorule împotriva lui Dumnezeu, încât alungi turma lui Hristos?” Furios, ighemonul a ordonat să fie spânzurat și torturat pe Eusebie, care a fost supus la diverse chinuri, inclusiv prin aplicarea de sare pe rănile sale. Cu toate acestea, sfântul a rămas plin de bucurie, ca și cum ar fi suferit în trup străin. Uimit de răbdarea sa, dregătorul a poruncit să-i fie tăiat capul.

Pomenirea Sfinților Mucenici și Episcopi

În această zi, este comemorată amintirea Sfinților Mucenici și frați buni: Eusebie, Nestavu și Zinon. De asemenea, ne aducem aminte și de Sfinții Părinți ai noștri: Meletie și Isachie, episcopii Ciprului.

Acești sfinți și binecuvântați părinți au fost episcopi ai Bisericii lui Hristos din Cipru. Cu o credință profundă și cu frica de Dumnezeu, ei au dedicat întreaga lor viață învățării poporului despre cuvintele divine ale lui Hristos și au împărțit bunurile lor celor aflați în necesitate. Astfel, au călătorit prin diverse locuri, împlinind faptele bune, până când s-au mutat către Domnul.

Pomenirea altor Sfinți

În aceeași zi, este de asemenea pomenit Sfântul Mucenic Prisc. Totodată, se aduce omagiu celor șase Mucenici care erau pazitorii împăratului Maximian.

Cu rugăciunile lor sfinte, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Distribuie acest articol