Calendar ortodox 22 noiembrie 2024. Sfinți comemorați în această zi.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Sfinților Apostoli și Mucenici

În data de 22 a acestei luni, este comemorată pomenirea Sfinților Apostoli din cei șaptezeci: Filimon, Arhip, Onisim și Apfia, care au fost ucenici ai Apostolului Pavel. Aceștia au trăit în timpul împărăției lui Nero și au propovăduit Evanghelia în orașul Colose, situat în Frigia, aproape de Laodiceea. Într-o zi, când păgânii organizau o sărbătoare dedicată zeiței Artemis în templul din Colose, sfinții, împreună cu alți creștini, Îl lăudau pe Dumnezeu în biserica lor. Atunci când idolatrii au atacat, ceilalți au fugit, însă Apfia, o credincioasă dedicată, a rămas alături de ei, dorind să mărturisească despre Hristos. Capturați, au fost duși la Androcleu, mai-marele Efesului, unde au fost supuși la torturi. Refuzând să aducă jertfă idolului Mina, au fost îngropați până la brâu și uciși cu pietre, fiind întâi atinși de săgețile copiilor.

Pomenirea Sfintei Mucenițe Cecilia și a Sfinților Mucenici Valerian și Tiburtie

În aceeași zi, se face pomenirea Sfintei Mucenițe Cecilia și a Sfinților Mucenici Valerian și Tiburtie, care au suferit în timpul împărăției lui Dioclețian. Cecilia provenea dintr-o familie nobilă din Roma. După căsătoria cu Valerian, l-a adus pe acesta la credința în Hristos, îndemnându-l să trăiască în curăție. Valerian, la rândul său, l-a întors și pe fratele său, Tiburtie, la credință, iar acesta a ajuns să comunice zilnic cu îngerii. Întrucât îngropau moaștele mucenicilor, au fost denunțați prefectului Tuschie Almachie. Aducându-i înaintea acestuia și mărturisind despre Hristos, au fost predati lui Capelarie Maxim pentru a fi executați. După ce a tăiat capetele sfinților, Maxim a văzut sufletele acestora purtate de îngeri și a crezut. Sfânta Cecilia a fost obligată să stea într-o baie fierbinte timp de trei zile și, în cele din urmă, a fost decapitată la porunca prefectului.

Pomenirea altor mucenici

De asemenea, în această zi, se pomenește și despre Sfântul Maxim Capelarie, care a suferit prin tortură. Este menționată și nevoința Sfinților Mucenici Marcu, Ștefan și alt Marc, care au trăit în timpul împăratului Dioclețian și sub conducerea mai-marelui Magnus din Antiohia Pisidiei. Capturați, au mărturisit despre Hristos și, în ciuda suferințelor îndurate, au refuzat să se lepede de credință, sfârșind prin decapitare.

Tot în această zi, se aduce aminte de chinurile Sfântului Mucenic Procopie din Palestina, precum și de Sfântul Mucenic Menignu Piuarul, originar din colonia Elespontului din cetatea Parios. Acesta, aflând de strigătele ostașilor care susțineau că Iisus, Nazarineanul, ar fi furat prizonierii, s-a aprins de dorința de a câștiga mucenicia. În acea cetate, mulți mucenici erau închiși și, în ciuda ușilor încuiate, îngeri dumnezeiești i-au eliberat din legături. Menignu, auzind glasul divin chemându-l la luptă, nu a întârziat, restituind hainele pe care le luase și rupând ordinele tiranilor. A fost supus unor torturi severe, fiind bătut, spânzurat și mutilat.

Pomenirea Sfinților din Țara noastră

În această zi, se sărbătorește martiriul unui sfânt care, adus înaintea tiranilor și refuzând să-și sacrifice credința, a fost condamnat la moarte. După ce a fost lovit cu sabia, și-a dat sufletul lui Dumnezeu.

Pomenirea Preacuviosului Părinte Avva

De asemenea, este ziua în care se face pomenirea Preacuviosului Părinte Avva, un om din neamul israeliților. Acesta a ales să-și părăsească părinții, patria și averea, urmând unui monah. După ce a adoptat viața monahală, a petrecut câțiva ani alături de acesta. Ulterior, au mers împreună la marele Eusebie, nevoitorul, iar după adormirea acestuia, Avva a rămas să continue lucrarea sa.

În cei treizeci și opt de ani petrecuți acolo, Avva a crescut constant în fapte bune, trăind cu o austeritate exemplară. Nu a purtat niciodată încălțăminte, iar hrana sa era atât de puțină încât îi oferea doar o minimă susținere fizică. Considera chiar și apa o excesivă răsfățare. Înfășurat în lanțuri grele de fier, petrecea puțin timp șezând, majoritatea zilelor și nopților fiind dedicate rugăciunii. Niciodată nu a fost văzut culcat, ci adesea îngenunchea, aducând rugăciuni Domnului.

După ce a fost numit egumen și proistos al monahilor din acea comunitate, s-a arătat un exemplu de înțelepciune și bună purtare pentru frații săi. Astfel, după o viață îndelungată și plină de fapte bune, s-a odihnit în Domnul.

Pomenirea altor sfinți

În această zi se mai face pomenirea Sfinților Hristofor și Eufimia, care au suferit moarte prin sabie. De asemenea, se pomenește și de Sfinții Talaleu și Antim, care au fost, de asemenea, martirizați prin tăierea capului. Tot în această zi se aduce aminte și de Sfântul Tadeu, care, legat de roata de tortură, și-a dat sfârșitul. Se pomenește și de martiriul Sfinților Mucenici Agapion, Sisinie și Agapie.

În fine, se face pomenirea Sfântului Climent, ierarhul și făcătorul de minuni, episcopul Bulgariei din Ohrida, cunoscut și sub numele de Bulgaro-Chiricos. Cu sfintele lor rugăciuni, să ne miluiască și să ne mântuiească Domnul. Amin.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *