Calendar ortodox pentru 14 august 2024: Descoperă sărbătoarea zilei.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 205

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Sfântului Prooroc Miheia

În această lună, în ziua a paisprezecea, se face pomenirea Sfântului Prooroc Miheia. Proorocul Miheia, fiul lui Ioram, s-a născut în regiunea denumită Morati, în neamul lui Efrem, și a profetizat timp de 84 de ani, cu 660 de ani înainte de venirea lui Hristos. El a mustrat pe Ahav, regele Samariei, pentru păcatele sale multiple și variate, motiv pentru care a fost detestat de acesta. Conștient de disprețul lui Ahav, proorocul s-a retras în munți. După moartea lui Ahav, Miheia a fost executat prin spânzurare de către Ioram, fiul lui Ahav, care era deranjat de mustrările sale legate de păcatele sale și ale strămoșilor săi. Proorocul a fost îngropat în pământul său natal, lângă movila lui Enachim.

Pomenirea Sfântului Marcel, Episcopul Apamiei

Tot în această zi, este pomenit și Sfântul Sfintit Mucenic Marcel, episcopul Apamiei. Acest sfânt a trăit în timpul împărăției lui Teodosie cel Mare, între anii 379 și 395, și provenea din Cipru, unde a ocupat o funcție civilă. Prin conducerea sa, s-a evidențiat prin cinstirea sa și dedicarea la muncă. După ce a fost hirotonit episcop al Apamiei din Siria, a acționat cu înțelepciune și evlavie. A devenit un fervent apărător al credinței în Hristos, întemeind biserici în cinstea lui Dumnezeu și distrugând templele idolatre. Din această cauză, a fost capturat de închinătorii la idoli și, aruncat în foc, a primit cununa muceniciei.

Aducerea Cinstitei Cruci în Palat

În aceeași zi, se pomenește și aducerea Cinstitei Crucii în palatul imperial. Acest eveniment a avut loc după două săptămâni de pelerinaj prin capitala imperiului bizantin, Constantinopol.

Pomenirea Sfântului Mucenic Ursichie

De asemenea, în această zi se face pomenirea Sfântului Mucenic Ursichie, care a trăit în vremea împăratului Maximian. Originar din cetatea Severinului, în Iliria, el era soldat de rang înalt, având titlul de tribun. A fost acuzat la împărat și trimis la eparhul Aristid pentru cercetare. La ordinul acestuia, Sfântul Ursichie a fost supus unor chinuri variate. În cele din urmă, s-a hotărât să i se taie capul, iar călăul său, Valent, a lovit de trei ori înainte de a-i lua viața, moment în care a obținut cununa muceniciei.

Pomenirea altor mucenici

Tot în această zi, se face pomenirea Sfântului Mucenic Luchie, soldatul care a sfârșit prin foc, și a Sfântului noului Mucenic Simeon Trapezunteanul, care a mărturisit în Constantinopol în anul 1653 și a murit prin sugrumare.

Cu sfintele lor rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Distribuie acest articol