Pomenirea Sfinților Mucenici din Creta
În data de 23 a acestei luni, se sărbătorește pomenirea celor zece sfinți mucenici care și-au dat viața în insula Creta, în timpul împăratului Deciu, în jurul anului 250. Acești sfinți proveneau din diverse regiuni ale insulei și nu erau toți din aceeași localitate. Din mitropolia Gortinei făceau parte cinci mucenici: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie și Evnichian; din Cnos, Zotic; din Epinia Panormului, Agatopus; din Chionia, Vasilide; iar din Iraclia, Evarest și Pompie.
Necredincioșii i-au dat pe acești mucenici ighemonului insulei, care a ordonat ca ei să fie duși la altarele idolilor pentru a aduce jertfe. Dacă refuzau, erau amenințați cu chinuri cumplite. Sfinții au suferit timp de treizeci de zile, fiind torturați, umiliți și târâți prin gunoaie. La final, au fost aduși în fața judecătorului, unde au fost din nou bătuți, loviți cu pietre și umiliți, dar au rămas fervenți în credința lor în Hristos. În cele din urmă, le-au fost tăiate capetele.
Pomenirea Cuviosului Pavel, Arhiepiscopul Neocezareii
În aceeași zi, se face și pomenirea Cuviosului Pavel, arhiepiscopul Neocezareii, unul dintre cei 318 Părinți de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea. Renumele său pentru virtuțile sale a ajuns până la urechile împăratului Liciniu din Nicomidia, care a ordonat să fie adus. Când a fost prezentat înaintea împăratului, Liciniu a încercat să-l intimideze prin amenințări și apoi prin torturi.
În timpul bătăilor, mulți au fost uimiți de răbdarea exemplară a sfântului. Un fierar i-a pus în palmă o bucată de fier înroșită, legându-i mâinile strâns. Fierul s-a răcit în această poziție, lăsându-i membrele afectate. Pavel a fost apoi surghiunit într-o fortăreață de pe malul râului Eufrat.
La venirea marelui împărat Constantin din Roma în Constantinopol, toți cei aflați în surghiun au fost chemați și eliberați. Astfel, și Sfântul Pavel a fost slobozit, întorcându-se la scaunul său episcopal, continuând să strălucească ca înainte.
Pavel a fost printre cei 318 Sfinți Părinți care s-au adunat la întâiul Sinod de la Niceea. Aceștia purtau pe trupurile lor semnele răniților din cauza persecuțiilor, fiecare arătându-și rănile provocate de torturi. În rândul lor, fericitul Pavel nu a fost lipsit de asemenea semne, având membrele lovite și mâinile arse de fierul încins. În final, s-au adunat pentru a condamna învățăturile rătăcite ale lui Arie, dându-i anatema.
Pomenirea Sfântului Pavel și a Bisericii Sfânta Sofia
În această zi, este adusă în atenție figura Sfântului Pavel, a cărui amintire este onorată de împăratul Constantin. Acesta, simțind profunditatea credinței sale, a sărutat mâinile Sfântului Pavel, declarând că nu se satură să le onoreze, recunoscând sacrificiul și devotamentul acestuia față de Hristos. După acest moment de evlavie, Sfântul Pavel s-a întors la scaunul său, unde a continuat să trăiască câțiva ani, înainte de a se muta la Domnul.
Sfântul Naum din Ohrida
În aceeași zi, este sărbătorit și Sfântul Naum din Ohrida, un purtător de Dumnezeu și făcător de minuni. Născut în Imperiul Bizantin, în perioada în care Biserica se confrunta cu atacuri împotriva icoanelor, Sfântul Naum a devenit ucenic al sfinților Chiril și Metodie. Aceștia au dus o misiune în regiunile mai puțin civilizate din Europa Centrală, începând cu anul 863. Deși au întâmpinat dificultăți și umilințe, misiunea lor a avut un succes remarcabil. Spre deosebire de misionarii franci care încercau să impună limba latină, Naum și colegii săi cunoșteau dialectul local și au tradus Sfintele Scripturi, precum și Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur.
În lipsa unui alfabet pentru limba slavă, aceștia au creat un sistem de scriere, lăsând în urma lor numeroase lucrări care au susținut misiunea lor. Cu o lucrare deja avansată, sfinții s-au îndreptat spre Roma pentru a obține sprijinul papei Adrian al II-lea, care i-a primit cu onoruri și a aprobat traducerile lor. Acestea au fost considerate exacte și utile pentru evanghelizarea popoarelor slave, iar papa le-a oferit binecuvântarea sa, hirotonind chiar și unii dintre ucenicii lor, pentru a putea oficia slujbe în bisericile evanghelizate.
Pe parcursul acestei călătorii, au avut loc numeroase minuni și vindecări, demonstrând harul divin manifestat prin ucenicii lui Hristos. Deși Sfântul Naum era cel mai tânăr dintre ei, nu a fost mai prejos în dedicarea sa apostolică și în darurile tămăduirii.
Pomenirea Sfântului Mucenic Shinon
În această zi, se comemorează și Sfântul Mucenic Shinon, care a suferit moartea prin sabie. Prin sfintele lor rugăciuni, cerem milă și mântuire. Amin.