Pomenirea Sfântului Apostol și Evanghelist Luca
În această lună, pe data de optsprezece, se sărbătorește pomenirea Sfântului Apostol și Evanghelist Luca. Originar din Antiohia Siriei, Luca era un doctor priceput, având și talent în arta zugrăvirii. Aflat în Teba Beotiei, în timpul împăratului Tit Claudie, a întâlnit pe Sfântul Apostol Pavel, iar prin credința în Hristos, a renunțat la cariera sa de medic și s-a dedicat misiunii spirituale. A redactat Evanghelia sa pentru un dregător pe nume Teofil, care a îmbrățișat credința în Hristos, așa cum a învățat de la Apostolul Pavel. De asemenea, Luca a scris și Faptele Apostolilor pentru același Teofil.
După plecarea sa din Roma, unde l-a lăsat pe Apostolul Pavel, Luca a călătorit prin toată Grecia. Se spune că, la vârsta de optzeci de ani, a murit în pace. Peste mormântul său, Dumnezeu a făcut să plouă cu colurie, o apă miraculoasă care avea proprietăți vindecătoare, semn al abilităților sale medicale. Coluria, compusă din picături de apă de trandafiri și alte ingrediente, era folosită în tratarea bolilor de ochi, ceea ce a făcut ca mormântul său să fie foarte cunoscut.
Constantie, fiul marelui Constantin, a adus moaștele sale de la Teba cu ajutorul lui Artemie, marele duce al Egiptului, și le-a așezat în biserica Sfinților Apostoli, sub masa sfântă, alături de moaștele Sfinților Andrei și Timotei. Se spune că Luca a fost primul care a zugrăvit icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ținând în brațe pe Domnul nostru Iisus Hristos, folosind tehnica zugrăvirii cu ceară. Această icoană a fost adusă la Maica Domnului, care ar fi spus: „Harul Celui născut din mine, prin mine să fie cu dânsele.” Astfel, tradiția de a picta icoane s-a răspândit în întreaga lume, fiind considerată ortodoxă și venerată.
Pomenirea Sfântului Mucenic Marin cel Bătrân
În aceeași zi, se comemorează și pe Sfântul Mucenic Marin cel Bătrân. Acesta a trăit în timpul împăratului Diocletian și al guvernatorului Aristobul. A fost adus înaintea guvernatorului Ciliciei, unde a fost supus la torturi severe, fiind bătut cu toiege și legat cu fiare, apoi întemnițat. A doua zi, a fost adus din nou și, după ce a fost spânzurat de picioare, a suferit o bătaie cruntă. În cele din urmă, a fost coborât și a murit prin decapitare, predându-și sufletul lui Dumnezeu.
Pomenirea Preacuviosului Părinte Iulian
Tot în această zi, se face pomenirea Preacuviosului Părinte Iulian, cel de lângă râul Eufratului. Acest sfânt, părăsind lumea, s-a retras la malurile Eufratului, unde a găsit o peșteră și a dus o viață monahicească. Mulți l-au urmat și s-au așezat în jurul peșterii, formând o comunitate de până la o sută de persoane, care se alimentau cu ceea ce mânca învățătorul lor. Iulian a fost cunoscut și pentru faptele sale minunate, inclusiv omorârea unui balaur și izvorârea unei fântâni într-un loc uscat. De asemenea, a călătorit la Muntele Sinai, unde a construit o biserică pe piatra pe care Moise a văzut pe Dumnezeu, primitorul de lege.
Minunile Sfântului Meletie și Întâlnirea cu Iulian Paravatul
În vremuri de temere și neliniște, mulți dintre cei care se temeau de revenirea pagânului Iulian Paravatul, cunoscându-l ca fiind un rob ales al lui Dumnezeu, își îndreptau rugăciunile către el, cerându-i ajutorul pentru a scăpa de amenințarea acestuia. După o rugăciune de zece zile, Sfântul Meletie a auzit un glas divin care i-a spus că Iulian, cel spurcat și pagân, a fost junghiat nu doar pentru el, ci și pentru mulți alții care se rugau neîncetat.
Întâlnirea cu Femeia Credincioasă
După câțiva ani, când Sfântul Meletie a fost izgonit din Antiohia, a fost chemat de către credincioși pentru a aduce mângâiere. Pe drum, o femeie evlavioasă l-a primit cu ospitalitate. În timpul cinei, copilașul ei de doar șapte ani, singurul ei copil, a căzut într-un put. Deși situația era gravă, femeia nu s-a lăsat copleșită de tristețe, ci a continuat să-l slujească pe sfânt cu credință și demnitate. Sfântul, observând lipsa copilului, a întrebat despre el. Femeia a explicat că îi este rău, dar a rămas calmă. Când sfântul a cerut ca băiatul să fie adus la masă pentru a-l binecuvânta, el a descoperit putul și l-a văzut pe copil plutind deasupra apei, sănătos, ca și cum s-ar fi jucat.
Recuperarea Copilului și Puterea Rugăciunii
După ce a dat porunca să fie scos, copilul a explicat că nu i-a fost rău, deoarece sfântul îi vorbea și se juca cu el în apă. Continuându-și drumul spre Antiohia, Sfântul Meletie s-a dus la peștera în care se ascundea el odinioară. O mulțime de oameni s-au adunat pentru a primi binecuvântarea sa, iar el, copleșit de o febră puternică, zăcea fără glas. Când frații din jurul său i-au spus că mulți așteaptă afară, el a răspuns că, dacă este în folosul lor sănătatea, Domnul Atotputernic le va da.
Minuni pe Drumul Spre Constantinopol
Într-o zi, în timp ce călătorea spre Constantinopol, un bolnav care zăcea de multă vreme s-a atins de cojocul său și, imediat, s-a ridicat, urmându-l ca și cum ar fi fost vindecat de Petru și Ioan. Nu s-a oprit aici, ci și-a întărit credința ortodoxă, întorcându-se la viața de sihastru. Locuitorii din Cir, unde a ajuns, l-au oprit pe sfânt pentru a le oferi mângâiere, spunându-i despre un episcop, Asterie, despre care se temeau că le va aduce neplăceri prin cuvintele sale. Astfel, sfântul a rămas alături de ei, rugându-se toată noaptea cu cei care s-au adunat.
Evenimentele zilei de 40 de sfinți
În această zi, un om a fost ucis printr-o urgie trimisă de Dumnezeu, lăsându-i viața marcată de suferință, doar pentru o zi. După acest eveniment, s-a întors către ucenicii săi, petrecând alături de ei câțiva ani, iar apoi a trecut la cele veșnice.
Tot în această zi, se sărbătoresc Sfinții Patruzeci de Tineri, care au fost martirizați prin tăiere cu sabia. De asemenea, este pomenit și Sfântul Mnason, episcopul Ciprului, care a suferit același sfârșit tragic.
De asemenea, în această zi se face pomenirea Sfinților Mucenici Gavriil și Chirmidol, care și-au dat viața în Egipt în anul 1522. Cu rugăciunile lor sfinte, cerem Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește. Amin.