Viața Sfintei Eufimia
Sfânta Eufimia s-a născut în Calcedon și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian (284-305). Provenind dintr-o familie de creștini, tatăl ei, senatorul Filofron, și mama sa, Theodorisia, au fost oameni de credință. Ea a fost supusă la numeroase chinuri pentru că a refuzat să se supună poruncii proconsului Pricus, de a aduce jertfe idolilor.
Credința și Mărturisirea
Când a fost întrebată de ce a nesocotit porunca proconsului, Sfânta Eufimia a afirmat: „Comanda împăratului și a ta trebuie împlinită atunci când nu este contrară poruncii lui Dumnezeu. Dar dacă ea contravine voinței divine, nu doar că nu trebuie să fie îndeplinită, ci trebuie și combătută”.
Martiriul Sfintei Eufimia
A fost aruncată într-un cuptor încins și într-o apă plină de tărâtoare veninoase, dar, însemnându-se cu semnul Sfintei Cruci, a ieșit nevătămată. În cele din urmă, și-a dat sufletul când a fost aruncată la fiarele sălbatice.
Prăznuirea și Minunile
Sfânta Eufimia este prăznuită și pe 11 iulie, când se amintește de minunea petrecută la sfintele sale moaște. Într-o perioadă de dispută teologică, Sfinții Părinți au redactat o carte de credință, afirmând că în Hristos există două firi unite într-un mod neamestecat. Ereticii, în contrast, au scris o altă carte, ambele fiind așezate pe pieptul Sfintei Eufimia. La deschiderea raclăi, s-a descoperit că la picioarele ei se afla cartea ereticilor, în timp ce cea a Sfinților Părinți era în mâinile ei.
Moaștele Sfintei Eufimia
Moaștele Sfintei Eufimia sunt venerate în Catedrala Patriarhală „Sfântul Gheorghe” din Fanar.
Pomeniri Zilnice
În această zi, facem pomenirea și următoarelor sfinte și sfinți:
- Sfintei Mucenițe Meletina;
- Sfintei Mucenițe Sevastiana, ucenica Sfantului Apostol Pavel;
- Sfinților Isachie, Iosif din Georgia și Ludmila;
- Sfintului Cuvios Dorotei din Egipt;
- Sfântului Procopie Cehul;
- Sfântului Ierarh Ciprian, mitropolit de Kiev.
Mâine, ne vom aduce aminte de Sfantele Mucenițe Sofia și de fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapis.