Analiza candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale
Biroul Electoral Central a efectuat duminică seară, pe 6 octombrie, o evaluare a celei de-a doua candidaturi depuse de Diana Șoșoacă pentru alegerile prezidențiale. Aceasta a fost înregistrată imediat după ce Curtea Constituțională a anulat prima sa candidatură, în data de 5 octombrie, la ora 23:50.
Decizia BEC privind candidatura Dianei Șoșoacă
Biroul Electoral Central a declarat inadmisibilă înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Șoșoacă pentru funcția de președinte al României. Conform deciziei BEC, articolul 1 prevede: „Respinge ca inadmisibilă înregistrarea dosarului de candidatură al doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă, propusă de Partidul S.O.S. România la alegerile pentru președintele României din anul 2024, având nr. 24CAN/BEC/P.R.2024/05.10.2024.” De asemenea, articolul 2 stipulează că decizia va fi adusă la cunoștință publicului prin afișare pe site-ul oficial al Biroului Electoral Central. Există, de asemenea, posibilitatea de contestare a acestei decizii la Curtea Constituțională, în termen de 24 de ore de la publicare.
Motivarea respingerii candidaturii
Conform Biroului Electoral Central, respingerea candidaturii a fost determinată de faptul că documentele și propunerea depusă de Șoșoacă sunt identice cu cele prezentate anterior, pe 3 octombrie 2024, care au fost deja respinse de Curtea Constituțională.
Reacția Dianei Șoșoacă
Diana Șoșoacă a reacționat în urma deciziei BEC, afirmând că partidele AUR, PSD și UDMR au votat împotriva candidaturii sale. Aceasta a subliniat că „AUR=PSD=UDMR” și a acuzat conducătorii acestor partide de collaboare, menționând numele liderilor Simion, Ciolacu și Hunor. De asemenea, a criticat USR și PNL, despre care susține că joacă un rol de teatru în acest context. Șoșoacă a încheiat prin a preciza că voturile suveraniștilor din Partidul S.O.S. nu vor susține sistemul și că lupta va continua până la capăt.