Dezmoștenirea: Ce este și cum se realizează
Dezmoștenirea reprezintă o formă de excludere de la moștenire sau o restrângere a dreptului de moștenire al unei persoane care, în mod normal, ar avea acest drept. Deși, în principiu, oricine poate fi dezmoștenit fără a necesita o justificare, acest proces este reglementat strict de Codul civil, care impune limitări prin rezerva succesorală.
Cum se realizează dezmoștenirea?
Premisa dezmoștenirii este existența unui testament. Conform articolului 1074 din Codul civil, dezmoștenirea este definită ca fiind „dispoziţia testamentară prin care testatorul îi înlătură de la moştenire, în tot sau în parte, pe unul sau mai mulţi dintre moştenitorii săi legali”. Testamentul reprezintă modalitatea prin care o persoană dispune de patrimoniul său, conform voinței personale.
Când poți fi dezmoștenit?
Libertatea testatorului în ceea ce privește motivele dezmoștenirii este destul de amplă. Spre deosebire de instituția nedemnității succesorale, care specifică situațiile în care moștenitorul își pierde drepturile, dezmoștenirea se bazează exclusiv pe dorința testatorului. Astfel, nu este necesar ca persoana dezmoștenită să fi comis o faptă gravă sau să fi adoptat un comportament reproșabil.
Cine poate fi dezmoștenit complet?
Nu toți moștenitorii beneficiază de rezerva succesorală. Frații, surorile, verii și alte rude colaterale nu sunt considerați moștenitori rezervatari. Prin urmare, aceștia pot fi dezmoșteniți complet, fără ca dispoziția testamentară să fie supusă unor limitări legale.
Concluzie
În concluzie, dacă nu ești un moștenitor rezervatar, poți fi dezmoștenit complet, fără a avea la dispoziție căi legale de contestare. Pe de altă parte, moștenitorii protejați de lege își păstrează drepturile succesorale, indiferent de intențiile testatorului.