Care sunt circumstanțele în care poți pierde dreptul la moștenire?

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Termenul de opțiune succesorală în Codul Civil

Conform articolului 1103 alineatul (1) din Codul civil, „Dreptul de opțiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moșteniri”. Această reglementare a adus o modificare semnificativă față de Codul civil din 1864, care stipula un termen de doar 6 luni pentru acceptarea moștenirii de către moștenitori, aplicabil succesiunilor deschise înainte de 1 octombrie 2011.

Consecințele neacceptării moștenirii

Astfel, persoanele care nu acceptă moștenirea în termen de un an de la deschiderea acesteia își pierd dreptul de moștenitor, fiind considerate că au renunțat tacit. Este important de menționat că termenul de opțiune poate fi influențat de anumite excepții prevăzute de lege.

Excepții la termenul de opțiune

Articolul 1103 alineatul (2) detaliază situațiile specifice în care termenul curge din alte momente:

  • a) De la data nașterii celui chemat la moștenire, dacă nașterea a avut loc după deschiderea moștenirii;
  • b) De la data înregistrării morții în registrul de stare civilă, în cazul în care înregistrarea se efectuează pe baza unei hotărâri judecătorești, cu excepția cazului în care succesibilul a avut cunoștință de deces înainte, caz în care termenul curge de la acea dată;
  • c) De la data la care legatarul a aflat sau trebuia să afle despre legatul său, dacă testamentul a fost descoperit după deschiderea moștenirii;
  • d) De la data la care succesibilul a aflat sau trebuia să afle despre legătura de rudenie ce îi conferă dreptul la moștenire, dacă această descoperire a avut loc după deschiderea moștenirii.

Suspensia și imprescriptibilitatea dreptului de moștenitor

În plus, termenul de opțiune poate fi suspendat, iar moștenitorul poate fi repus în termen conform regulilor prescripției extinctive. Odată ce moștenirea este acceptată, dreptul de moștenitor devine imprescriptibil, ceea ce înseamnă că nu poate fi pierdut din cauza trecerii timpului, indiferent dacă dezbaterea succesorală a avut loc sau nu.

Concluzie

În concluzie, pentru a răspunde la întrebarea legată de termenul în care se pierde dreptul de moștenitor, acesta se pierde în termen de un an de la deschiderea moștenirii pentru moștenitorii care nu au acționat în acest sens, în timp ce, după acceptarea moștenirii, dreptul devine permanent.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *