Viața și Profețiile Sfântului Proroc Osea
Sfântul Proroc Osea a fost fiul lui Beyri, provenind din tribul lui Isahar. Activitatea sa profetică a avut loc cu aproximativ opt sute de ani înainte de Nașterea lui Hristos, într-o perioadă în care evreii din Samaria au fost luați în robia asiriană. Osea a denunțat cu fermitate idolatria din Israel și Iuda, vestind distrugerea Samariei și a Israelului ca urmare a păcatelor poporului. De la el ne-a rămas o carte formată din 14 capitole, în care el a prezis sfârșitul și desființarea jertfelor din Vechiul Testament. Activitatea sa profetică a coincis cu domnia a patru regi, desfășurându-se pe parcursul a aproape 30 de ani.
Osea este recunoscut ca fiind primul proroc care a prezentat legământul dintre Dumnezeu și poporul Său ca o relație de dragoste similară cu cea dintre un bărbat și o femeie. Sfinții Părinți au folosit această imagine matrimonială pentru a ilustra viața duhovnicească. Astfel, omul, asemănat cu o desfrânată care s-a îndepărtat de iubirea pură prin păcate, este căutat de Mirele său, Hristos. Sfântul Ioan Gură de Aur, în cadrul unei omilii, subliniază această idee, afirmând că „Cel mai mare și mai puternic” a dorit o desfrânată. Aceasta ridică întrebarea: Dumnezeu își dorește o desfrânată? Răspunsul este afirmativ, dar în sensul de a o transforma, nu de a o condamna.
Astfel, pofta omului duce la pierderea desfrânatei, în timp ce dorința lui Dumnezeu se îndreaptă spre mântuirea acesteia. „Cel mare și puternic” a dorit o desfrânată pentru a deveni Mire. Și ce a făcut? Nu a trimis pe nimeni dintre slujitorii Săi, nici pe Îngeri sau Arhangheli, ci S-a apropiat El Însuși, ca un iubit. A venit la desfrânată, fără rușine, și a descoperit-o în starea sa de neputință. A venit nu printr-o simplă apariție, ci asumându-și natura umană, pentru a nu o speria, ci a se face accesibilă. Acest Iubit nu a cerut socoteala păcatelor, ci a iertat greșelile și s-a unit cu ea, oferindu-i inelul Duhului Sfânt.
Pomenirea Sfinților
Sfântul Proroc Osea a trecut la cele veșnice în adânci bătrâneți. În această zi, facem pomenirea mai multor sfinți, printre care:
- Sfântul Cuvios Mucenic Andrei Cretanul;
- Aducerii cinstitelor moaște ale Sfântului și Dreptului Lazar;
- Sfintii Mucenici Cosma și Damian, Leontie, Antim și Euprepie.
Conform Sinaxarului Sfinților de pretutindeni, astăzi se face pomenirea:
- Sfânta Muceniță Solina (Franța, cca +290);
- Sfântul Cuv. Rulie (sau Regulus), misionar în Scoția (sec. IV);
- Sfântul Clement, preot din Lombardia (Italia, +400);
- Sfânta Muceniță Suzana (sau Șușanica), împărăteasă din Georgia (+475);
- Sfântul Ier. Victor, episcop de Capua (Italia, +554);
- Sfântul Ier. Colman, episcop de Kilroot (Irlanda, sec. VI);
- Sfântul Louthiern din Irlanda (sec. VI);
- Sfântul Ier. Florenție.
Sfinți sărbătoriți pe 16 octombrie
În data de 16 octombrie, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe următorii sfinți:
Episcopi și Cuvioși
Episcopul de Orange din Franța, care a trăit în jurul anului 526, este unul dintre sfinții comemorați. De asemenea, Sfântul Ierarh Zenon, episcop de Benevento din Italia, a trecut la cele veșnice în anul 585.
Mucenici și Starețe
În această zi, se aduc omagii și Sfinților Mucenici Ethelred și Ethelbert, prinți de Kent, care au trăit în jurul anului 640. Totodată, se sărbătorește și Sfânta Cuvioasă Etheldreda, stareță la mănăstirea din Ely, cunoscută pentru mutarea moaștelor sale în 1679.
Alți Sfinți Importanți
Printre sfinții cinstiți la această dată se numără și Sfântul Ierarh Berărie, episcop de Le Mans, care a decedat în anul 680, precum și Sfânta Cuvioasă Anstrudis, stareță la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Laon, decedată în anul 688. De asemenea, Sfântul Ierarh Nothelm, arhiepiscop de Canterbury, a trecut la cele veșnice în anul 739.
Sfinți din Palestina și Rusia
În secolul al VIII-lea, Sfântul Evstratie de la Lavra Sf. Hariton din Palestina a fost, de asemenea, pomenit. Între sfinții noi mucenici se numără Sfântul Ioachim, patriarhul Antiohiei, martirizat în anul 1592, și Sfântul Antonie, egumen la Leoknov-Novgorod, care a murit în 1611.
Mucenici Ruși
Se mai amintesc și Sfinții Noi Mucenici Neofit (Liubimov), Iachint și Calist, preoți, care au suferit în Rusia în 1918, și Sfântul Nou Mucenic Alexandru (Șciukin), arhiepiscop de Semipalatinsk, care a murit în 1937.
Patrimoniul Sfinților Mucenici
Nu în ultimul rând, sunt pomeniți și Sfântul Mucenic Cosma din Georgia, precum și Sfintele Mucenițe Isidora și Neofitia. De asemenea, se aduc omagii Sfinților Mucenici Luchian și Terentie, și Sfintele Mucenițe Antigona, Nicomidia și Teofana.