Casa Lescovar, un simbol al orașului Constanța, nu a fost vândută încă, iar prețul de vânzare a crescut.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Casa Lescovar din Constanța caută cumpărător

Una dintre cele mai valoroase clădiri arhitecturale ale orașului Constanța, Casa Lescovar, este în căutarea unui nou proprietar de ceva vreme, însă interesul pentru aceasta a fost scăzut. Prețul a variat în timp, dar în prezent a ajuns la suma de 2.150.000 de euro.

Detalii despre imobil

Situată pe strada Cristea Georgescu nr. 6, în zona Peninsulară a municipiului, Casa Lescovar se remarcă printr-o arhitectură eclectică, cum a subliniat istoricul de artă Doina Păuleanu în lucrarea sa „Constanța 1878 – 1928. Spectacolul modernității târzii“.

Clădirea poartă numele primului său proprietar, Francisc Lescovar, un antreprenor care a jucat un rol esențial în modernizarea orașului între 1900 și 1920. Acesta este cunoscut pentru consolidarea taluzului, construirea primului sediu al Colegiului „Mircea cel Bătrân“ și edificarea actualului Tribunal, fost Palat Regal, printre altele.

Structura și arhitectura

Casa se întinde pe un teren de 500 de metri pătrați și cuprinde 23 de camere și șapte băi. Stilul eclectic al clădirii este vizibil în detaliile fațadelor, fiecare având un design distinct, realizat dintr-un amestec de stiluri arhitecturale. Imobilul are o suprafață totală de aproape 800 de metri pătrați, distribuiți pe subsol, parter și două etaje, și a fost folosit ulterior ca sediu al unei instituții bancare.

Contribuția arhitectului E.P. Goué

Casa Lescovar este una dintre lucrările notabile ale arhitectului francez E.P. Goué, care a venit în România în 1912 pentru a proiecta Hotelul Palace, cea mai mare unitate de cazare de pe litoral la acea vreme. Fascinat de Constanța, Goué a realizat și alte imobile, inclusiv Casa Lescovar, de-a lungul următorilor ani.

„Supranumită Casa Lescovar, imobilul reflectă statutul și contribuțiile lui Francisc Lescovar, un important antreprenor al vremii. Clădirea, construită între 1913 și 1914, se află într-o zonă prestigioasă, între Hotel Palace și Cazino“, a menționat Doina Păuleanu.

Colaborarea lui Lescovar cu arhitectul E.P. Goué, care lucrase deja la Hotelul Palace, a continuat și în proiectarea reședinței sale, rezultând o clădire impunătoare, caracterizată printr-un eclecticism remarcabil, combinând elemente neoclasice cu influențe monumentale și Art Nouveau.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *