Decizie a Curții Constituționale privind despăgubirile pentru imobilele preluate abuziv
Curtea Constituțională a României a stabilit, marți, că anumite dispoziții legale referitoare la calculul despăgubirilor pentru imobilele confiscate abuziv în perioada regimului comunist sunt neconstituționale. Potrivit unei declarații oficiale, Curtea a admis excepția de neconstituționalitate cu majoritate de voturi, constatând că sintagma „în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului și a categoriei de folosință la data preluării acestuia” din articolul 21 alineatul 6 al Legii 165/2013 este contrară Constituției.
Legea menționată reglementează măsurile pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate abuziv în perioada comunistă, fiind modificată ulterior prin Legea nr. 111/2017. Curtea a subliniat că asocierea despăgubirilor cu caracteristicile tehnice și categoria de folosință a imobilelor la data preluării contravine articolului 44 alineatele 1 și 2 din Constituție, care garantează dreptul de proprietate privată.
În acest context, Curtea a făcut referire la jurisprudența recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului, în special hotărârile din 8 noiembrie 2022 și 7 ianuarie 2025, care subliniază inechitățile create între beneficiarii legii. Aceasta poate conduce la dificultăți practice, având în vedere că informațiile disponibile despre imobilele la momentul preluării abuzive sunt adesea insuficiente, iar evoluțiile urbane intervenite în timp complică și mai mult situația. Astfel, pentru ca despăgubirile să corespundă valorii reale a imobilelor, este esențial ca aceste evoluții să fie luate în considerare.