Muzeul de Artă Constanța: Calendarul Evenimentelor 17-23 Februarie 2025
Muzeul de Artă Constanța a anunțat programul activităților pentru săptămâna 17-23 februarie 2025. În această perioadă, vizitatorii pot explora expoziția retrospectivă dedicată lui Gheorghe Anghel, care rămâne deschisă până pe 2 martie 2025.
De asemenea, expoziția „Corp bionic – Inginerie genetică”, realizată de artista Laura Hulea, este accesibilă publicului până pe 28 februarie.
Începând cu 19 februarie și până pe 19 martie 2023, expoziția „Muzeul din Depozit – Orizonturi postbelice” va fi prezentată în Iași, parte a evenimentului Luna Sculptorilor Români.
Expoziția Permanentă
Expoziția permanentă a muzeului este organizată pe autori și cronologic, oferind o viziune clară asupra evoluției artei românești. Vizitatorii își pot începe turul cu lucrări din secolul al XIX-lea, semnate de maeștri români precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu și Ioan Andreescu, alături de sculpturi realizate de Ioan Georgescu, Ştefan Ionescu Valbudea, Frederic Storck și Dimitrie Paciurea.
Arta românească din prima jumătate a secolului XX este reprezentată prin lucrările lui Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Gheorghe Petrașcu și alții, artiști care au reușit să mențină o legătură strânsă cu arta vest-europeană, păstrându-și originalitatea. Fascinația pentru Avangardă este reflectată prin lucrările lui Corneliu Mihăilescu, M.H. Maxy și Milița Petrașcu, printre alții.
Muzeul de Artă Constanța organizează și expoziții de artă contemporană atât din România, cât și din străinătate, contribuind astfel la o viață artistică dinamică în Constanța.
Redescoperirea Muzeului de Sculptură Ion Jalea
Situat pe malul mării, în apropierea falezei Cazinoului din Constanța, Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”, parte din Muzeul de Artă Constanța, invită publicul să descopere lucrările de sculptură din această instituție culturală dedicată exclusiv acestui domeniu artistic.
Redescoperirea Muzeului Dinu și Sevasta Vintilă Topalu
Muzeul de Artă Constanța propune o călătorie artistică pentru a explora Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, secție a muzeului constănțean. Această inițiativă face parte din proiectul „Pași pe meleaguri artistice dobrogene”, care își propune să redescopere patrimoniul artistic din Dobrogea. Fiecare lună, pe pagina de Facebook a muzeului va fi prezentată o lucrare din această colecție, aducând astfel minunata artă din Topalu mai aproape de publicul pasionat de cultură.