Ce eveniment festiv se marchează astăzi, 22 august?

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 179

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Sfântului Mucenic Agatonic și a altor martiri

În această lună, pe data de 22, se sărbătorește pomenirea Sfântului Mucenic Agatonic, împreună cu ceilalți martiri: Zotic, Zinon, Teoprepie, Achindin și Severian. Sfântul Agatonic, un devotat al lui Hristos, a trăit în timpul împăratului Maximian, între anii 284-305, provenind dintr-o familie nobilă a Hypasienilor.

Un comis pe nume Evtolmie a fost trimis de împărat în Nicomidia cu misiunea de a-i omorî pe creștini. Ajungând la limanul Carpin, a dat peste Sfântul Zotic și ucenicii săi, care mărturiseau despre Hristos. Evtolmie i-a condamnat la moarte prin crucificare. După ce s-a întors la Nicomidia, a aflat că un anumit principe a fost convertit de Agatonic, care îi îndepărta pe păgâni de la idolatrie și îi aducea la credința în Hristos. Comisului nu i-a rămas altceva de făcut decât să-i captureze pe amândoi.

Pe Sfântul Agatonic l-a bătut crunt, iar pe principe l-a dus în Tracia, unde se afla împăratul, pentru a da explicații. În drumul său, la satul Patamo, Evtolmie a omorât pe Sfântul Zinon, pe Teoprepie și pe Achindin, aplicându-le torturi cumplite din cauza rănilor suferite. Apoi, apropiindu-se de Calcedon, a tăiat capul Sfântului Severian, care propovăduia cu curaj Cuvântul lui Hristos.

Ajunși în Bizant, Agatonic și toți cei care erau cu el, inclusiv principele, au fost legați și chinuiți. La Silivria, în zona numită Amus, unde se afla împăratul Maximian, li s-au tăiat capetele lui Agatonic, precum și ale principele și celorlalți creștini aduși de comis din Nicomidia. Astfel, au primit cununa martiriului.

Pomenirea Sfintei Mucenite Antusa și a Mucenicului Atanasie

În aceeași zi, se sărbătorește și pomenirea Sfintei Mucenite Antusa, precum și a Sfântului Mucenic Atanasie, episcopul care a botezat-o, alături de Mucenicii Harisim și Neofit, slugile ei. Sfântul Atanasie, episcop al orașului Tars din Cilicia, a fost martirizat prin decapitare sub împăratul Aurelian, în perioada 270-275.

Mucenita Antusa a trăit în vremea împăratului Valerian, în cetatea Seleucia, fiind fiica unor părinți foarte bogați, Antonie și Maria, care slujeau idolilor. Dorind să primească botezul lui Hristos, Antusa a convins-o pe mama sa să-i ofere o pereche de măgari, pretinzând că merge la doica sa. Împreună cu doi slujitori, Harisim și Neofit, a plecat spre Tars, unde se afla episcopul Atanasie, care propovăduia Cuvântul lui Dumnezeu.

Pe drum, Antusa a avut parte de o minune. Episcopul Atanasie a fost înălțat de îngeri și a stat înaintea ei. Recunoscându-l, Antusa s-a rugat căzând la picioarele lui să o boteze. Neavând apă, episcopul a făcut o rugăciune, iar din pământ a ieșit o fântână. Doi îngeri, înfățișați ca slujitori, i-au adus două veșminte albe. Astfel, Antusa și slugile sale au fost botezați. Antusa a dăruit episcopului haina sa scumpă de aur, rugându-l să o ofere săracilor. După ce s-a îmbrăcat în veșminte curate, a continuat să trăiască în credință și devotament.

Povestea Sfintei Mucenițe Irina și a altor Sfinți

Îmbrăcată în haine simple și modeste, o tânără a mers la doica sa, care a respins-o, criticându-i vestimentația și credința în Hristos. Neavând altă soluție, s-a întors la mama sa, care era tristă din cauza alegerilor fiicei sale, și, în secret, s-a îndreptat către episcopul Atanasie. Acolo, a primit cinul călugăresc, îmbrăcându-se în veșminte de păr. Ridicând Crucea Domnului, s-a retras în pustie, unde a trăit alături de fiare timp de douăzeci și trei de ani. Hrănindu-se cu ajutorul Providenței divine și suferind numeroase ispite din partea demonilor, și-a dat sufletul în liniște lui Dumnezeu, pe piatra unde obișnuia să doarmă.

Episcopul Atanasie, însă, a fost prins de idolatri și dus la împăratul Valerian. Aici, a fost supus torturii, iar în cele din urmă, a fost decapitat. De asemenea, cei doi sfinți menționați anterior, Harisim și Neofit, care erau deosebit de apreciați de fericita Antusa, au fost botezați împreună cu ea de episcopul Atanasie. Odată ce stăpâna lor s-a despărțit de ei și episcopul a fost martirizat, au mers și ei la Valerian, declarându-se creștini. Astfel, au fost trimiși la fiare sub conducerea ducelui Apelian. Mărturisind credința în Hristos, au suferit chinuri și, în cele din urmă, au fost decapitați.

Pomenirea Sfinților Mucenici Irineu, Or și Oropsis

În aceeași zi, se sărbătoresc și Sfinții Mucenici Irineu, Or și Oropsis. Fericitul Irineu era diacon al Bisericii, care propovăduia cu dârzenie despre Hristos ca Dumnezeu adevărat. Capturat de păgâni și dus înaintea conducătorului, a fost aruncat în foc împreună cu Or și Oropsis. Cu toate că o ploaie neașteptată a căzut, cei trei au ieșit din flăcări nevătămați. Apoi, au fost supuși la torturi, fiind spânzurați de un lemn și mutilați, dar au rămas neafectați. În cele din urmă, au fost decapitați cu sabia.

Praznicul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Tot în această zi se sărbătorește și praznicul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu la Pirso, în Elada. Cu ajutorul rugăciunilor lor sfinte, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește. Amin.

Distribuie acest articol