Viața și Praznuirea Sfântului Gherasim din Kefalonia
Sfântul Gherasim din Kefalonia, născut în 1508 în satul Trikkala din Peloponez, provine dintr-o familie de nobili bizantini, Notara. Bunicul său, Luca Notara, a fost ultimul prim-ministru al Imperiului Bizantin. De tânăr, Gherasim s-a călugărit pe insula Zakintos, unde a primit Schima Mare în Muntele Athos. A petrecut 12 ani la Ierusalim, unde a fost hirotonit diacon și preot de către Patriarhul Gherman. Ulterior, a locuit o vreme în Creta și Zakintos, iar în 1555 a ajuns în Kefalonia, o insulă situată în sud-vestul Greciei, în Marea Ionică.
În fiecare an, Sfântul Gherasim este cinstit în două zile: 16 august și 20 octombrie. Cu această ocazie, racla ce adăpostește moaștele sale este purtată deasupra persoanelor afectate de boli psihice sau demonizate, aducând, și în prezent, numeroase vindecări.
Viața și Mucenicia Sfântului Artemie
Sfântul Artemie a fost duce al Alexandriei în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337). Credința sa în Hristos a fost întărită după ce a observat pe cer semnul Sfintei Cruci, care i-a fost descoperit lui Constantin ca un simbol al victoriei în lupta împotriva lui Maxentiu. După moartea fiului lui Constantin, împăratul Iulian Apostatul (361-363) a început să persecute mulți creștini. Artemie, văzând suferințele sfinților și auzind cum era hărțuit Hristos, i-a adresat lui Iulian o întrebare provocatoare: „Pentru ce, o, împărate, chinuiți fără milă pe oamenii nevinovați și sfinții lui Dumnezeu, silindu-i să se depărteze de la dreapta credință?”
Reacția lui Iulian a fost una de furie, ordonând torturarea lui Artemie. Îngerul Domnului i s-a arătat în temniță, întărindu-l în răbdarea suferințelor și oferindu-i vindecare minunată. Împăratul a ordonat ca o piatră mare să fie despărțită, iar Artemie să fie supus la chinuri între cele două bucăți. După o zi și o noapte petrecute în această situație, Iulian a poruncit să fie scos. Cu toate că fața îi era turtită și ochii căzuți din cauza strângerii, Artemie a reușit să umble și să vorbească. A murit prin decapitare în anul 362.
Troparul și Condacul Sfântului Mare Mucenic Artemie
Troparul Sfântului Mare Mucenic Artemie descrie lupta sa cu diverse chinuri, evidențiind cum, prin credința sa, a reușit să strălucească precum un diamant. El a fost răsplătit cu cununa muceniciei, fiind considerat un simbol al puterii divine care aduce vindecări. Condacul său subliniază meritele lui ca purtător de cunună, invocându-l pe Sfântul Artemie ca protector al celor care adună și laudă faptele sale minunate.
În această zi de cinstire, ne amintim și de alți sfinți precum Mucenicii Evor și Evnoi, Sfânta Cuvioasă Matroana din Hios, Sfântul Cuvios Gherasim cel Nou și mulți alții, care au contribuit la îmbogățirea tradiției creștine.