Pomenirea sfinților cuvioși părinți uciși în Muntele Sinai
În data de 14 a acestei luni, se sărbătorește pomenirea cuvioșilor părinți care au fost uciși în Muntele Sinai. Acești părinți, dorind să ducă o viață pustnicească, au renunțat la bunurile lumești și s-au retras în pustietate. Printre ei se afla și fericitul Nil, fost prefect în Constantinopol, cunoscut pentru înțelepciunea sa și darul de la Sfântul Duh, care a scris numeroase lucrări îndemnând la nevoințe pustnicești și relatând despre viața și martiriul acestor cuvioși părinți.
Uciși de vlemizi, oameni dintr-un neam barbar ce locuiau în regiunea Arabiei, aceștia au continuat să persecute sihaștri, chiar și în timpul împărăției lui Dioclețian și a patriarhului Petru din Alexandria. După moartea liderului lor, sarazinii din Muntele Sinai au atacat și au ucis mulți sihaștri, iar doar câțiva au reușit să scape fugind în cetate. În acea noapte, a apărut o flacără care a cuprins muntele, ridicându-se până la cer, ceea ce a speriat sarazinii, făcându-i să-și abandoneze armele.
Numărul celor uciși a fost de 38, având multiple răni pe trupuri. Între cei morți, doi au rămas în viață, Sava și Isaia. Din rândul celor uciși, unii au fost decapitați complet, alții având capetele susținute doar de o bucată de piele, iar câțiva aveau capetele despicate. Cei doi părinți rămași au îngropat trupurile celor uciși și au povestit ulterior despre cele întâmplate.
Pomenirea celor treizeci și trei de părinți uciși în Rait
Tot în această zi, se comemorează și cei treizeci și trei de părinți care au fost uciși în Rait. Acești părinți fericiți duceau o viață pustnicească într-o zonă unde se aflau douăsprezece izvoare de apă și șaptezeci de trunchiuri de finic. O grupare de trei sute de vlemizi, navigând cu luntre mari, au traversat marea Etiopiei și au ajuns într-un loc necunoscut, unde au găsit o corabie mare și s-au îmbarcat, ajungând în țara faraonilor. Acolo, au fost întâmpinați, însă vlemizii au biruit și au ucis patruzeci și șapte de bărbați.
Vlemizii au răpit femeile și copiii, întorcându-se în cetate, unde se afla biserica sfinților părinți. Aceștia au închis poarta, așteptându-și soarta. Vlemizii, neavând bani, au ucis toți părinții din cetate. După ce și-au luat robii, s-au îndreptat spre mare, dar oamenii obligați la muncă au scufundat corabia și au fugit. În furia lor, vlemizii au înjunghiat toți robii și apoi s-au sinucis între ei.
Pomenirea cuviosului părinte Teodul
În aceeași zi, se sărbătorește și pomenirea cuviosului părinte Teodul, fiul lui Nil cel înțelept. Acesta era fiul lui Nil, care, lăsând în urmă gloria lumii, a ales să se călugărească împreună cu fiul său în Muntele Sinai. Trăind o viață de sihastră, au fost atacați brusc de barbari, care au început să-i înjunghie. Nil a reușit să scape, dar fiul său Teodul, împreună cu un alt tânăr, a fost capturat. Barbarii au decis să sacrifice pe cei capturați, dar noaptea…
Povestea lui Teodul și a sfinților din tradiția ortodoxă
Într-o zi, tânărul Teodul a reușit să evadeze, lăsându-i pe barbari în spatele său. Acestia au fost copleșiți de somn, trezindu-se doar după răsăritul soarelui, când nu mai era momentul potrivit pentru a aduce jertfa. Astfel, au decis să-l vândă pe Teodul. Cu toate că au încercat să obțină o sumă mai mare, nimeni nu le-a oferit mai mult de doi galbeni, iar unul dintre barbari a intenționat să-l sacrifice. În cele din urmă, episcopul din zonă l-a cumpărat și l-a eliberat. Teodul a ales să trăiască în mănăstire, plin de evlavie, până la sfârșitul vieții sale.
Pomenirea cuviosului părintelui nostru Ștefan
În această zi, se sărbătorește și pomenirea cuviosului părinte Ștefan, fondatorul mănăstirii Hinolacul. Acest sfânt era originar din părțile Răsăritului, provenind dintr-o familie nobilă. Din tinerețe, a aspirat la o viață de sihăstrie, călătorind prin mănăstirile de la Iordan și din pustiu, cum ar fi cele ale sfinților Eftimie, Sava și Teodosie. După ce a învățat despre stilurile de viață ale fiecăruia, a ajuns la Constantinopol, în vremea împăratului Leon Isaurul, unde a fost primit de patriarhul Gherman. Timpul petrecut alături de acesta i-a oferit ocazia să învețe multe lucruri valoroase, devenind un sfetnic de încredere al patriarhului.
După ce a întemeiat mănăstirea Hinolacul, mulți călugări s-au adunat în jurul său, fiind bine păstoriți și conduși spre desăvârșirea duhovnicească. Într-o bună zi, i s-a descoperit de sus momentul când sufletul său urma să părăsească această lume și să zboare către locașurile cerești.
Pomenirea cuviosului părinte Sava
Tot în această zi, se dorește a fi amintit și cuviosul părinte Sava, arhiepiscopul Serbiei și ctitorul sfintei mănăstiri Hilandar. De asemenea, se pomenește și despre sfânta muceniță Agni, care a suferit în temniță, acolo unde și-a dat sfârșitul.
Cu sfintele lor rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.