Ce sărbătoare este marcată astăzi de credincioșii ortodocși, 20 noiembrie 2024?

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Viața Sfântului Grigorie Decapolitul

Sfântul Grigorie Decapolitul s-a născut în orașul Irinopolis, situat în Decapolea Isauriei, în sud-estul Asiei Mici, în jurul anilor 780-790. A venit la o mănăstire din Decapole, sub conducerea egumenului Simeon, un frate al mamei sale, unde a petrecut 14 ani. Ulterior, s-a retras într-o peșteră, unde a primit o chemare divină care l-a îndemnat să părăsească acel loc și să fie de folos altora. A petrecut o iarnă într-o mănăstire din Efes, a ajuns în orașul Proconez și apoi în Enos, în Macedonia. Aici, a fost primit într-o mănăstire de egumenul Marcu, iar împreună cu un călugăr de acolo, a pornit spre Roma. Au călătorit pe uscat până la Corint, în sudul Greciei, de unde s-au îmbarcat pe o corabie pentru a ajunge la Roma.

Sfântul Grigorie avea o putere deosebită asupra demonilor, iar multe persoane posedate de duhuri necurate au fost vindecate prin rugăciunile sale. În ciuda suferinței cauzate de boală, el a plecat din Tesalonic către Constantinopol pentru a se întâlni cu unchiul său, care fusese eliberat din temniță pentru că nu s-a arătat un luptător împotriva icoanelor. Sfântul Grigorie a trecut la cele veșnice pe 20 noiembrie 842. Moaștele sale au ajuns în țara noastră datorită banului Barbu Craiovescu, care le-a cumpărat în 1498 și le-a așezat la Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea.

Troparul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

Glasul 3: Chip te-ai făcut înfrânării şi prin Dumnezeiescul Duh pe toţi i-ai luminat. Alergarea dreptei credinţe o ai săvârşit şi cu învăţăturile lumea ai luminat, mustrând cugetele celor rău credincioşi. Părinte Cuvioase Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

Viața Sfântului Mucenic Dasie

Sfântul Mucenic Dasie din Durostor (Silistra) a trăit în secolele III-IV d.H. și a fost soldat în armata romană. Condamnarea sa la moarte este legată de sărbătoarea Saturnaliilor, când se obişnuia să fie ales un „rege al Saturnaliilor”, care, îmbrăcat în hainele zeului Saturn, putea să se bucure liber de excesele acestei sărbători. Sfântul Dasie a refuzat această alegere, mărturisind că este creștin. După ce a îndurat numeroase chinuri, i s-a tăiat capul la trei zile după alegerea sa, pe 20 noiembrie 304. În anul 2005, IPS Ilarion a dăruit Arhiepiscopiei Dunării de Jos o parte din moaștele Sfântului Dasie, care sunt acum prezente în Capela Palatului Arhiepiscopal, având hramul „Sfântul Cuvios Ioan Casian“. De asemenea, o parte din moaștele sale au fost dăruite Mănăstirii Sf. Ioan Botezătorul din Lipnița, județul Constanța, pe 6 iulie 2006.

Troparul Sfântului Mucenic Dasie

Glasul 4: Sfinte Dasie, mucenic al lui Hristos, pe tine te laudă obștea credincioșilor din Axiopolis. Că pe tiranul vrăjmaș, cu puterea crucii, cu statornicie în mărturisirea credinței în Dumnezeu, vitejește l-ai călcat, făcându-te pe tine viteaz ostaș al lui Hristos.

Comemorarea Sfântului Mucenic Dasie

Astăzi ne bucurăm de pomenirea Sfântului Mucenic Dasie, un simbol al credinței și al curajului. Lepădând păgânătatea, el a obținut cununa cea adevărată din mâinile lui Hristos. În rugăciunile noastre, cerem să ne mântuiască toți cei care săvârșesc pomenirea sa.

Condacul Sfântului Mucenic Dasie

Astăzi, ne-am umplut de bucurie gândindu-ne la tine, Sfinte Mucenice Dasie. Îmbrăcându-te cu neprihănirea sufletului și păstrând neîncetat rugăciunea în minte, ai reușit să înfrunți cu tărie taberele vrăjmașilor. Roagă-te neîncetat lui Hristos Dumnezeu pentru mântuirea noastră.

Sărbătoarea Înaintemergătoarei

În aceeași zi, celebrăm și Înaintemergerea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, aducându-ne aminte de următorii sfinți:

  • Sfântul Ierarh Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului;
  • Sfântul Mucenic Nirsa, episcopul, și Iosif, ucenicul său;
  • Sfântul Mucenic Isachie, Ioan și Savorie;
  • Sfântul Mucenic Gheitazet;
  • Sfântul Tecla, Vautha și Denahida;
  • Sfântul Mucenic Eustatie, Tespesie și Anatolie;
  • Sfântul Teoctist Mărturisitorul.
Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *