Praznicul Sfântului Mina
Pe 11 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Mina, un mare sfânt al creștinătății. Născut în Nakiyos, în apropierea orașului Memphis, în prima jumătate a secolului al III-lea, Mina a rămas orfan în copilărie, pierzându-și tatăl la vârsta de 11 ani, iar mama sa la doar trei ani după aceea.
După ce a intrat în armata imperială, Mina a decis să părăsească rândurile acesteia pe 23 februarie 303, în momentul în care împăratul Diocletian a emis primul edict de persecuție împotriva creștinilor. A ales să se retragă în desert, dedicându-se unei vieți ascetice. Aici, el l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul, care i-a spus: „Ce cauți între cer și pământ, Mina, de unul singur? Locul tău este în mijlocul mulțimii, ca să ia aminte toți la cuvintele și la faptele tale. Ai schimbat o haină de ostaș cu alta, atunci sfârșește pe câmpul de luptă, ca să înviezi ca un învingător fără sabie”.
Ascultând cuvintele lui Macarie, Sfântul Mina a părăsit desertul și a ajuns în Cotyaeum, orașul cel mai apropiat de locul său de retragere. Aici, a avut loc o serbare în cinstea zeilor, iar Mina a mărturisit public că este creștin. Această declarație l-a condus în fața prefectului Pyrrhus, unde, din cauza refuzului său de a renunța la credința în Hristos, a fost condamnat la moarte prin decapitare.
Minunile săvârșite de Sfântul Mina, inclusiv învierea unui creștin, l-au transformat într-un ocrotitor al celor aflați în suferință și pagubă.
Pomenirea altor sfinți
În aceeași zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea și a altor sfinți, printre care se numără:
- Sfântul Ștefan de Decani, regele Serbiei;
- Sfântul Mucenic Victor;
- Sfântul Mucenic Vichentie;
- Sfânta Mucenită Ștefanida;
- Sfântul Teodor Mărturisitorul sau Studitul, egumenul Mănăstirii Studion din Constantinopol.