Ce sărbătoare ortodoxă este marcată astăzi, 26 noiembrie 2024?

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Prăznuirea Sfântului Stelian Paflagonul

Pe 26 noiembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Stelian Paflagonul, protectorul copiilor și al familiilor. Născut în secolul al VI-lea, în Adrianopolis, în provincia Paflagonia (astăzi parte a Turciei), Sfântul Stelian provenea dintr-o familie foarte înstărită. El a fost consacrat și s-a dovedit a fi un adevărat locaș al Duhului Sfânt încă din pântecele mamei sale, fiind curat și plin de iubire.

La momentul potrivit, și-a împărțit averea între cei săraci și a ales calea monahismului. În căutarea unei vieți dedicate rugăciunii și cunoașterii lui Dumnezeu, s-a retras în pustie. A găsit adăpost într-o peșteră, unde îngerul divin îi aducea hrană. În plus, el a primit darul de a vindeca oamenii de diverse suferințe.

Minunile Sfântului Stelian

Se povestește că, într-o zi, o molimă devastatoare a afectat comunitatea, provocând moartea copiilor și lăsând părinți îndurerați. Auzind despre nevoile lor, mulți au început să se roage Sfântului Stelian, cerându-i ajutorul pentru a-i salva pe cei mici. Mamele care s-au rugat fervent au fost binecuvântate cu nașterea altor copii, iar cei bolnavi au fost vindecați.

De obicei, Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul este reprezentat având un copil în brațe, simbolizând misiunea sa neobosită de a proteja și a ajuta copiii, în special pe cei care suferă de boli.

Rugăciune către Sfântul Cuvios Stelian

Cuvioase Parinte Stelian, sprijinitorul și călăuzitorul nostru în rugăciuni, biruind patimile trupului și locuind alături de îngeri, privești neîncetat la slava pregătită sfinților, umplându-te de lumină cerească.

Acum, trăind în mărirea cerului și stând înaintea Împăratului Hristos, nu ne uita pe noi, credincioșii care cu îndrăzneală îți înălțăm rugăciunile, cerând ajutorul tău. Cel ce ai fost sfințit din sânul mamei tale și te-ai arătat un vas ales al Duhului Sfânt, ocrotește mamele și copiii, protejându-i de întristare și boală. Fii grabnic vindecător al suferințelor și bolilor sufletești și trupești ale celor ce te laudă pe tine.

Cel care ai transformat pustia Paflagoniei într-un loc de preamărire a Sfintei Treimi, fă și din pustia inimilor noastre un teren bineplăcut harului dumnezeiesc, unde să înflorească crinii mântuirii credinței și să se înmulțească roadele faptelor bune. Protejează cu rugăciunile tale familiile și copiii noștri, cerând de la Milostivul Dumnezeu iertare de păcate, sănătate și mântuire, ca prin tine și împreună cu tine să lăudăm numele cel sfânt al Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.

Comemorarea altor sfinți

În aceeași zi, se face pomenirea următorilor sfinți:

  • Sfântul Cuvios Alipie Stâlpnicul
  • Sfântul Cuvios Nicon
  • Sfântul Acachie din Scara
  • Sfântul Cuvios Iacov Pustnicul
  • Sfântul Cuvios Sil, episcopul Corintului din Persida
  • Sfântul Mucenic Gheorghe Hiotul
Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *