Ce sărbătoare se celebrează astăzi, 5 octombrie, în calendarul ortodox?

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Canonizarea Sfinților Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu

În cadrul unei ședințe de lucru desfășurate pe 25 februarie 2016 la Reședința Patriarhală, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea Sfinților Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu. Ziua de prăznuire a acestora a fost stabilită pentru 5 octombrie.

De-a lungul istoriei creștine, numeroși sihaștri s-au retras în nevoință pe Muntele Coziei. Acești slujitori devotați ai lui Dumnezeu au ales să se distanțeze de agitația lumii, trăind în sihăstrie, asemenea marilor nevoitori ai Bisericii. Au devenit călugări desăvârșiți, dedicându-se rugăciunii și vieții pustnicești. S-au pregătit prin post, rugăciune, ascultare și citirea Scripturilor, ajungând să cunoască Psaltirea pe de rost. Unii dintre ei se rugau cu Rugăciunea lui Iisus, păstrând o liniște desăvârșită și nevoindu-se ani îndelungați în singurătate. La început, și-au construit bordeie, iar ulterior și-au săpat chilii în stânca muntelui, unde au trăit în post și rugăciuni neîncetate, răbdând frigul și diversele ispite aduse de diavoli. Sfințenia vieții lor a devenit cunoscută multor călugări și creștini, transformându-se în adevărate exemple de rugăciune, nevoință și dedicare față de Mântuitorul Hristos.

Pomenirea Sfintei Haritina

În aceeași zi, se face pomenirea Sfintei Haritina, care a trăit în timpul împăratului Diocletian (284-305). Orfană de mică, ea a fost crescută de un creștin pe nume Claudiu. Dometie, dregătorul imperial, aflând că Haritina este creștină, a chemat-o la judecată, întrebând-o: „Este adevărat, tânără, că fiind creștină, îi ademenești și pe alții spre credința ta?” Haritina a răspuns cu curaj: „Este adevărat că sunt creștină, dar nu este adevărat că îi înșel pe alții; dimpotrivă, îi îndrum pe cei înșelați către calea adevărului, aducându-i la Domnul meu Hristos.” Din cauza credinței sale în Hristos, a fost supusă la numeroase chinuri. A fost tunsă și i s-au pus cărbuni aprinși pe cap, dar a scăpat nevătămată. A fost aruncată legată în mare, dar Dumnezeu a scos-o la liman. Deoarece nicio pedeapsă nu a dus la moartea ei, împăratul a hotărât ca niște desfrânați să o necinstească. Sfânta Haritina s-a rugat lui Dumnezeu să-i ia sufletul înainte ca acele slugi să-i intineze trupul. În timp ce se ruga, sufletul ei a părăsit trupul și s-a înălțat în Împărăția Cerurilor.

Pomenirea altor sfinți

În aceeași zi, se face pomenirea și altor sfinți, printre care:

  • Sfânta Mucenită Metodia din Kimolo;
  • Sfânta Mucenită Mamelta;
  • Sfântul Mucenic Dionisie, episcopul Alexandriei;
  • Sfântul Cuvios Evdochim Vatopedinul (Athos).
Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *