Pomenirea cuviosului părintelui nostru Isidor Pelusiotul
În această lună, pe data de patru, se sărbătorește pomenirea cuviosului părinte Isidor Pelusiotul. Acest sfânt era de neam egiptean, provenind dintr-o familie de părinți binecredincioși și iubitori de Dumnezeu, având legături de rudenie cu arhiepiscopii Teofil și Chiril ai Alexandriei. Isidor s-a dedicat învățăturii și înțelepciunii, lăsând în urmă scrieri valoroase pentru iubitorii de învățătură. Renunțând la bogățiile și la strălucirea lumii, s-a retras la muntele Pelusion pentru a deveni monah. Acolo, prin nevoințele sale și prin contemplație, a adus lumină asupra lumii cu cuvintele sale dumnezeiești, întărind faptele bune și corectând pe cei neascultători. Chiar și împărații erau sfătuiți de el spre binele comun. Astfel, trăind o viață virtuoasă, și-a încheiat existența în adânci bătrâneți.
Pomenirea cuviosului părinte Nicolae Mărturisitorul
În aceeași zi, se sărbătorește și pomenirea cuviosului părinte Nicolae Mărturisitorul, născut în insula Creta. Dorește să-și viziteze o rudenie pe nume Teofan și călătorește la Constantinopol. Acolo, întâlnindu-l pe Teofan în Mănăstirea Studiților, decide să se alăture fraților și să îmbrățișeze viața monahală. Acumulând o bogată educație spirituală și învățând despre semnele vieții de călugăr, ajunge să fie hirotonit preot. Curând, Nicolae și Teodor, igumenul Mănăstirii Studiților, sunt condamnați la surghiun din cauza închinării la sfintele icoane. După ce sunt supuși la torturi, sunt aruncați în temniță, unde îndură foamea și setea. După douăzeci de luni, la moartea împăratului Leon Armeanul, cei doi sunt eliberați și se îndreaptă spre Calcedon, unde se întâlnesc cu patriarhul Nichifor. Cu toate acestea, sub domnia lui Mihail Travlul, sunt din nou persecutați și trimiși în exil. După moartea lui Mihail, împărăteasa Teodora, împreună cu fiul ei Mihail, restabilește pacea între credincioși.
Pomenirea Sfinților din 25 Octombrie
În această zi, se sărbătorește Sfântul Sfințit Mucenic Nicolae, care, după numeroase îndemnuri, a fost numit igumen al Mănăstirii Studiților de către împăratul Vasile Macedon. După o viață plină de încercări și suferințe, acest părinte ales s-a odihnit în pace, lăsând în urmă un exemplu de credință și răbdare.
De asemenea, se pomenește Sfântul Sfințit Mucenic Avramie, episcopul Arvilului din Persia. În timpul prigoanei din Persia, Avramie a fost capturat de conducătorul magilor și a fost constrâns să renunțe la credința în Hristos, în favoarea închinării la soare. Cu curaj, el a refuzat, afirmând că nu poate abandona Creatorul tuturor lucrurilor pentru o creație. Aceasta a stârnit furia tiranului, care a ordonat să fie bătut. Chiar și în suferință, Avramie s-a rugat pentru cei care îl maltratau, cerându-i Domnului să nu le socotească păcatul. În cele din urmă, a fost decapitat în satul Telman.
În această zi, sunt pomeniți și alți sfinți, precum Cuviosul Părinte Ioan din Irinopole, unul dintre sfinții părinți de la Sinodul din Niceea, Sfântul Mucenic Teoctist, Cuviosul și Făcătorul de Minuni Iasim, care a trecut la cele veșnice în pace, și Noul Mucenic Iosif de la Halep, care a mărturisit în anul 1686, întâmpinând moartea prin sabie.
Cu rugăciunile lor sfinte, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.