Ce sărbătoare se marchează astăzi, 5 decembrie 2024?

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Cuviosului Părintelui Sava cel Sfințit

În această lună, pe data de 5, se face pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Sava cel Sfințit. Acesta a trăit în timpul împăratului Teodosie cel Mic și provenea din Capadocia, avându-i părinți pe Ioan și Sofia. Încă din copilărie, Sava a fost atras de viața călugărească, intrând devreme într-o mănăstire numită Flavian. Era atât de înfrânat încât, văzând un măr în grădină și dorind să-l mănânce, a afirmat: “Frumos era la vedere și bun la mâncare fructul ce m-a omorât”. Deși a luat mărul în mâini, l-a călcat în picioare, hotărând să nu mai consume niciodată măr.

La vârsta de 18 ani, a mers la marele Eftimie, care este prăznuit pe 20 ianuarie, iar acesta l-a trimis la cuviosul Teoctist, sărbătorit pe 3 septembrie, în chinovie. Acolo, Sava a descoperit viața duhovnicească a fraților și a început să urmeze exemplul virtuos al acestora. Din cauza profundei sale înduhovniciri, marele Eftimie îl numea “copil cu suflet de bătrân”. Pe măsură ce înainta în vârstă, Sava își întărea și mai mult virtutea, având realizări minunate, printre care și izvorârea apei în locuri aride prin rugăciunile sale. A fost, de asemenea, mentor pentru mulți monahi.

Sava a fost trimis de două ori ca sol la Constantinopol de către patriarhii Ierusalimului, odată la împăratul Anastasie și a doua oară la împăratul Iustinian. Ajungând la venerabila vârstă de 94 de ani, s-a mutat către Domnul.

Pomenirea Sfântului Mucenic Anastasie

În aceeași zi, se face și pomenirea Sfântului Mucenic Anastasie. Acesta a fost martor la judecarea sfinților mucenici de către păgâni, observând cum le sunt tăiate mădularele pentru mărturisirea credinței în Hristos. Fiind creștin și conștient de răsplățile divine pregătite pentru mucenici, Anastasie a simțit chemarea de a lupta pentru Hristos.

Într-o zi, cu inima plină de zel, a făcut semnul crucii și s-a îndreptat spre stadion. Acolo, în fața mulțimii, a strigat cu glas tare: “Găsit am fost de cei ce nu m-au căutat, vădit m-am făcut celor ce nu m-au cercetat!” Toate privirile s-au îndreptat spre el, iar el a continuat: “Ascultați, toți slujitorii diavolului! Sunt creștin și cred în Domnul meu Iisus Hristos; idolii voștri și pe cei ce se închină lor îi blestem și îi urăsc.” Reacția mulțimii a fost una de uimire față de curajul său. Cu toate acestea, a fost dezbrăcat, bătut cu brutalitate și amenințat că, dacă nu se leapădă de Hristos, va fi condamnat la moarte. Sfântul Anastasie nu s-a lepădat, iar călăii i-au tăiat capul, aruncându-l apoi în mare.

Pomenirea altor sfinți

Tot în această zi, se mai face pomenirea Sfântului Mucenic Diogen, care a fost omorât cu pietre, precum și a Sfântului Mucenic Averchie, care a murit prin sabie. De asemenea, se pomenește și Cuviosul Non, care a trecut la cele veșnice în pace.

Pomenirea Sfinților Cuvioși

În această zi este comemorat Cuviosul Grat, care a trecut la cele veșnice în liniște. De asemenea, se sărbătorește și Cuviosul Nectarie din chilia Iagari, situată lângă Careea Atonului, care a dus o viață de pustnic în jurul anului 1470 și a murit în pace.

De asemenea, se aduce aminte de Cuviosul Filotei de la Careia, cunoscut și sub numele de Careotul, care a fost duhovnicul Sfântului Nectarie menționat anterior. Acesta a primit darul vederii înainte de a se sfârși în pace.

În această zi, se pomenește și despre sfinții cuvioși mucenici care au trăit în chiliile Atonului și care au mustrat gândirea latină, inclusiv pe împăratul Mihail și pe patriarhul Bec. Primul dintre acești mucenici a fost spânzurat, iar ceilalți au fost uciși cu sabia.

Prin sfintele lor rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește. Amin.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *