Pomenirea mutării moaștelor Sfântului Maxim Mărturisitorul
În această lună, pe data de 13, se sărbătorește mutarea moaștelor Preacuviosului Părinte Maxim Mărturisitorul. Sfântul Maxim a trăit în timpul împăratului răucredincios Constans al II-lea Pogonatul (641 – 668), nepot al lui Iraclie, și era un filozof deosebit. Împrăștiind toate avuțiile sale fratelui său, s-a dedicat vieții monahale.
Observând cum se răspândește eresul monotelit, care susținea că Mântuitorul nostru Iisus Hristos are o singură voință, a fost cuprins de o arzătoare râvnă dumnezeiască. A călătorit la Roma, unde l-a convins pe Papa Martin să convoace un Sinod local, în cadrul căruia ereticii au fost anatematizați, împreună cu începătorul lor. Papa Martin a redactat cărți împotriva acestui eres. Împăratul, aflat de aceste evenimente, l-a chemat pe Maxim în Constantinopol, unde a fost adus în fața judecății sale. Sfântul a reușit să-i rușineze pe ereticii adunați acolo, prin puterea adevărului, înfrângându-i.
Ulterior, a fost exilat în Tracia, unde i-a fost tăiată mâna dreaptă și limba. De acolo, împreună cu doi ucenici, a fost trimis în regiunile Laziei, continuând să mărturisească și să scrie cu ajutorul Duhului Sfânt. Se spune că, după tăierea limbii, a primit o minune divină și a putut vorbi clar până la sfârșitul vieții sale. A murit la o vârstă înaintată, iar pomenirea sa are loc pe 21 ianuarie.
Pomenirea Sfintei Împărătese Irina
În aceeași zi, se pomenește și de Sfânta și Fericita Împărăteasă Irina, ctitoarea Mănăstirii Pantocrator. Născută la sfârșitul secolului al XI-lea, Irina era fiica regelui Ladislau al Ungariei. La 18 ani, a ajuns la Constantinopol ca soție a împăratului Ioan al II-lea, fiul lui Alexios I Comnenul, având împreună opt copii. Sfânta Irina a fondat Mănăstirea Pantocrator, unde a fost îngropată după moartea sa, survenită în 1134, după ce a primit viața monahală sub numele de Xenia.
Pomenirea Cuviosului Dositei
Tot în această zi, se pomenește Cuviosul Dositei, ascultătorul, care a trăit în mănăstirea Avei Serida, sub îndrumarea Sfântului Dorotei, și care a trecut la cele veșnice în pace.
Pomenirea Cuviosului Dorotei de Gaza
De asemenea, se pomenește Cuviosul și Purtătorul de Dumnezeu Părintele nostru Dorotei de Gaza, care mai întâi a viețuit în mănăstirea Avei Serida, aproape de Gaza, și ulterior a întemeiat propria sa mănăstire după moartea lui Ava Ioan, cunoscut sub numele de „proorocul”. A împlinit tăcerea desăvârșită a marelui Varsanufie și a trecut la Domnul în pace.
Pomenirea Sfintei Evdochia
În aceeași zi, se sărbătorește și Sfânta Evdochia, împărăteasa, care s-a mutat la cele veșnice în pace. Viața sa este menționată în Sinaxarul Părintelui Macarie de la mănăstirea Simonos-Petras.
Pomenirea Cuviosului Serida
Se mai pomenește și Cuviosul Părintele nostru Serida, egumenul Mănăstirii din Gaza, care a trecut la cele veșnice în pace.
Pomenirea Sfântului Mucenic Coronat
De asemenea, în această zi se face pomenirea Sfântului Mucenic Coronat, care a fost martirizat prin sabie.
Pomenirea Sfântului Tihon de Zadonsk
În final, se pomenește și Sfântul Tihon de Zadonsk, episcop de Voronej, cunoscut ca un mare sfânt rus din secolul XVIII.
Sinaxarul Părintelui Macarie de la Simonos-Petras
Sinaxarul Părintelui Macarie de la Simonos-Petras, situat pe Muntele Athos, reprezintă o lucrare deosebită care adună învățăturile și rugăciunile sfinților. Acest text sacru este o comoară spirituală, oferind cititorilor ocazia de a se conecta profund cu tradițiile ortodoxe și cu viața duhovnicească a monahilor de pe Athos.
Prin intermediul acestor rugăciuni sfinte, credincioșii sunt chemați să își întărească credința și să caute mila și mântuirea divină. Este un îndemn de a trăi în armonie cu învățăturile Bisericii, de a se ruga și de a cultiva o viață spirituală bogată, în conformitate cu exemplul sfinților care au trăit în iubire și jertfă.
În acest context, rugăciunile incluse în Sinaxar devin o sursă de inspirație și îndrumare, invitând fiecare credincios să se apropie mai mult de Dumnezeu și să se îmbogățească duhovnicește. Astfel, prin aceste cuvinte sacre, se deschide o cale spre mântuire și împlinire spirituală.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.